13 °

max 24 ° / min 13 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 13°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sve crnogorske institucije spremne na ključni iskorak u pregovaračkom procesu

Politika

Comments 0

Sve crnogorske institucije spremne na ključni iskorak u pregovaračkom procesu

Autor: Antena M

  • Viber

Prioritet svih crnogorskih institucija, iz sve tri grane vlasti, je ispunjenje obaveza iz vladavine prava. Postoji nikad veća odlučnost da se, u saradnji i uz podršku Evropske komisije, u kratkom vremenskom periodu napravi ključni iskorak u pregovaračkom procesu i obezbijedi dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i zakazivanje Međuvladine konferencije između Crne Gore tokom juna, saopštile su starješine crnogorskih institucija na 13. sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, navedeno je u saopštenju Ministarstva evropskih poslova. 

"Oni su upoznali predstavnike Evropske komisije sa ostvarenim rezultatima, kao i sa tekućim i planiranim aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem realizacije evropske agende", navodi se u saopštenju. 

Ministar pravde Andrej Milović je kazao da su taj resor i on lično u potpunosti posvećeni ispunjenju privremenih mjerila.

„Za nas je apsolutni prioritet unapređenje sistema pravosuđa te njegove strukture, profesionalizma, nepristrasnosti i objektivnog rada“, kazao je ministar.

Istakao je da su u periodu od samo par mjeseci intezivno radili.

„Završili smo Nacrt Strategije reforme pravosuđa 2024-2027 sa pratećim Akcionim planom i poslali je Evropskoj komisiji na mišljenje i vjerujem da ćemo ubrzo dobiti i povratne informacije sa vaše strane kako bi usvojili ovaj značajan dokument do kraja marta ove godine – kako smo planirali. U toku je izrada Plana racionalizacije pravosudne mreže kao i nove Strategije digitalizacije pravosuđa 2024-2027“, kazao je Milović.

On jer rekao da se posvećeno radi na izmjenama i dopunama ključnih zakonskih akta - Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, kao i da su u izuzetno kratkom periodu, ubrzanom dinamikom radili na izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kao i Zakona o državnom tužilaštvu, u komunikaciji sa evropskom stranom.

„Radimo i na izmjenama i dopunama Zakona o spriječavanju korupcije, Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Takođe ćemo kroz čitav proces izrade navedenih zakona aktivno komunicirati sa Evropskom komisijom da u zajedničkoj ekspertizi dođemo do najboljih pravnih rješenja. Izmjene i dopune Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći su upućene Evropskoj komisiji u novembru prošle godine i vjerujem da ćemo ubrzo dobiti vaše komentare na ovaj zakonski tekst koji bi brzo mogli i da usvojimo, kao i za novi Zakon o lobiranju koji je u finalnoj fazi komunikacije sa Evropskom komisijom“, poručio je ministar Milović.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović je kazala da priznanje rada potvrđuje važnost učinjenih napora i predstavlja dodatnu potvrdu da smo na pravom putu u stvaranju modernog i efikasnog zakonodavnog okvira za medijski sektor. Istakla je da konstruktivni komentari i podrška Evropske komisije pomažu da osiguramo da naši zakoni budu usklađeni s najvišim evropskim standardima slobode izražavanja, transparentnosti i zaštite novinarske profesije.

„Mišljenjem Savjeta Evrope na tri medijska zakona, Ministarstvo kulture i medija je upravo zaokružilo proces medijske reforme, imajući pred sobom cilj da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju da bi mogao da odlučuje o sebi i svojoj zajednici, vrhovno načelo da su slobodni i profesionalni mediji temelj zdravog društva i da nam je zato dužnost da podržimo odgovorno novinarstvo“, poručila je ministarka Vujović.

„Interes Ministarstva kulture i medija je da se svi napadi na novinare/ke riješe, jer je napad na njih napad na slobodu svakog građanina/ku i na vrijednosti demokratskog društva, te je, u skladu sa opsegom ovlašćenja ovog Ministarstva, učinjeno sve što je u našoj moći“, zaključila je Vujović.

Predsjednik Sudskog savjeta Prof. dr Radoje Korać je pozdravio prisutne od strane Sudskog savjeta koji je, po njegovim riječima, poslije dužeg vremenskog perioda u kompletnom sastavu.

Upoznao je prisutne da je Sudski savjet od početka godine proaktivno preduzeo čitav niz aktivnosti koje se tiču efikasnijeg popunjavanja nedostajućih predsjednika sudova i sudija, aktivnosti koje bi trebale stvoriti uslove za konačni izbor predsjednika Vrhovnog suda kao i aktivnosti koje se tiču poboljšanja procedure ocjenjivanja sudija.

On je iznio uvjerenje da će navedene aktivnosti uticati na poboljšanje statusa i uslova za rad sudija koje bi trebalo da adresiraju sve manje interesovanja za sudijsku profesiju i sveobuhvatno poboljšaju stanje u sudstvu.

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja, Bojan Božović je kazao da su u Vladi svjesni svih izazova i potrebe za hitnim unapređenjem stvari u mnogim oblastima, ali i čvrsto riješeni da ne propuste ovu šansu. Istakao je da su crnogorske institucije maksimalno posvećene sprovođenju ključnih obaveza kako bi do ljeta dobili IBAR i otpočeli privremeno zatvaranje drugih pregovaračkih poglavlja.

„Nadležni organi i pregovaračka struktura predano rade i vjerujem da ćemo uskoro donijeti kvalitetne zakone iz svih oblasti koje su predmet poglavlja 23 i 24, a koji su posebno važni za dobijanje IBAR-a. Rezultati koje ostvarujemo i napori koje ulažemo potvrđuju da su crnogorske institucije u čijoj nadležnosti su obaveze iz oblasti vladavine prava, odlučne da u narednih par mjeseci ispune zadatke koji se odnose na preostala mjerila u oblasti vladavine prava“, poručio je Božović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR