14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović: Podrška C5 zemalja što skorijem članstvu u EU

Izvor: MVP

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Ivanović: Podrška C5 zemalja što skorijem članstvu u EU

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Sve zemlje članice platforme C5 snažno podržavaju ubrzanje procesa integracije i što skorije pridruživanje Crne Gore Evropskoj Uniji (EU), kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Ivanović je, kako je saopšteno iz MVP-a, razgovarao u Ljubljani sa ministrima vanjskih poslova platforme C5, koja okuplja Austriju, Češku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju.

Navodi se da je domaćin susreta šefova diplomatija C5 bila potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Sastanku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, Češke Jan Lipavski, Mađarske Peter Sijarto i Slovačke Juraj Blanar.

"Na poziv slovenačke šefice diplomatije, sastanku se pridružio i ministar Ivanović, sa ciljem razmjene mišljenja o modalitetima dalje podrške ovih prijateljskih zemalja evropskom putu Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Ivanović je kazao da je u fokusu razgovora bio novi zamah u politici proširenja, napredak Crne Gore i očekivanja da u junu otpočnemo završnu fazu pregovora i krenemo u zatvaranje poglavlja.

"Sve zemlje članice C5 snažno podržavaju ubrzanje procesa integracije i što skorije pridruživanje Crne Gore Evropskoj Uniji. Naši prijatelji i partneri apsolutno prepoznaju rezultate koje ostvarujemo, a mi nastavljamo odlučno i posvećeno sa reformama", istakao je Ivanović.

Navodi se da se Ivanović u Ljubljani sastao sa predstavnicima udruženja dijaspore - iseljenika, obišao spomenik Njegošu u Ljubljani i razgovarao sa crnogorskim studentima koji se školuju na slovenačkim univerzitetima.

Ivanović je posjetio i Konzulat u Kranju na čelu s počasnim konzulom Vojislavom Kovačem, gdje je razgovarao sa predstavnicima akademske i poslovne zajednice i uspješnim ljekarima koji su porijeklom iz Crne Gore.

"Crna Gora je zahvalna na posvećenosti dijaspore-iseljenika promociji Crne Gore u Sloveniji. Svaki pojedinačni uspjeh doprinosi snaženju veza sa matičnom državom i to je naš zajednički cilj", rekao je Ivanović.

Iz MVP-a su kazali da je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima, izazovima i mogućnostima da projekti i dostignuća udruženja Crnogoraca i uspješnih pojedinaca u različitim sferama doprinesu daljoj afirmaciji Crne Gore u Sloveniji, ali i njenom razvoju na putu ka članstvu u EU. 

Ističe se da je crnogorske studente koji se školuju na slovenačkim univerzitetima zanimalo kako teku pregovori sa Unijom, ali i kakve im se mogućnosti pružaju u Crnoj Gori, nakon što završe studije.

Ivanović je kazao da se u kontinuitetu stvaraju bolji uslova za mlade u Crnoj Gori.

"U narednim godinama, biće nam posebno dragocjena znanja i iskustva naših studenata, stečena u Sloveniji ili u drugim državama u kojima se školuju", naveo je Ivanović.

Ivanović danas nastavlja posjetu Sloveniji, susretima sa najvišim drzavnim zvaničnicima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR