13 °

max 24 ° / min 13 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 13°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Litar ove rakije košta 10.000 eura, evo od čega se pravi

Mozaik

Comments 0

Litar ove rakije košta 10.000 eura, evo od čega se pravi

Izvor: Beta

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Jugoistočna kineska provincija Đijangsi poznata je po porcelanu, ali i po pirinčanoj rakiji koja se pravi na tradicionalni način star 1.000 godina, još iz vremena dinastije Juan.

Stari način proizvodnje njeguje se u fabrici Lidu u istoimenom mjestu nadomak Nančanga, glavnog grada provincije Đijangsi.

Tu se rakija pravi od pirinča, šećerne trske, vode koja izvire u krugu fabrike i uz pomoć starinskih destilatora od drveta.

Čelnici te fabrike napravili su muzej na mjestu gdje se prije oko 1.000 godina za vrijeme dinastije Juan pravila rakija, a nastavila i za vrijeme dinastije Ming prije 500 godina.

U gradu je i muzej u kom se od zuba vremena čuvaju posude iz kojih se nekada rakija pila i podrum star skoro 1.000 godina. U podrumu se rakija čuvala ukopana oko jedan metar u zemlju.

U fabrici postoji i moderniji način proizvodnje, ali od starinskog načina na koji se godišnje proizvede 4.000 flaša rakije specifičnog šmeka i ukusa i mirisom kivija vodeći ljudi ne odustaju.

Direktor fabrike Lidu Tang Sijangjang rekao je agenciji Beta da im je cilj da dalje razvijaju fabriku i modernizuju, da šire tržište, ali da ne žele da se odreknu drevnih vremena te da je baš to ono što Lidu rakiju čini posebnom.

"Takve rakije nema u cijeloj Kini ni takvog načina proizvodnje. Ne želimo samo veliku proizvodnju, naš cilj je i ponuditi kupcima najbolji kvalitet", istakao je Tang.

Rakija se čuva u ćupovima od porcelana u hladnim podrumima u kojima ima i rakije stare 100 godina, a cijena jednog litra toliko stare rakije je 10.000 eura.

Zaposleni kažu da se rakija koristi i u ljekovite i kozmetičke svrhe, pa su novinari okupljeni na Međunarodnoj konferenciji o razvoju turizma u provinciji Đijangsi u organizaciji odjeljenja Ministarstva turizma i kulture u Djijangsiju i Kineskog međunarodnog radija, mogli da uživaju u nekim od kozmetičkih tretmana.

Zaposleni navode da njihova rakija između ostalog liječi od anemije i kroz smijeh ističu da smanjuje i stres.

Osim rakije u Lidu je počela i proizvodnja pirinčanog sladoleda sa komadićima voća, ali i malo rakije u njemu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR