16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na kursu programiranja i robotike 90 učenika iz Podgorice i Mojkovca

Tehnologija

Tag Gallery
Comments 0

Na kursu programiranja i robotike 90 učenika iz Podgorice i Mojkovca

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U osnovnim školama „Štampar Makarije“ i „Vlado Milić“ iz Podgorice, i „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca, u toku je kurs programiranja i robotike za učenike od petog do osmog razreda.

Riječ je o projektu „Mali programeri“ koji, uz podršku Telekoma, sprovodi Udruženje profesora informatike i informacionih tehnologija Crne Gore.

Zahvaljujući programu, oko 90 učenika iz Podgorice i Mojkovca dobilo je priliku da se oproba u programiranju, kreiranju igrica, i sklapanju i upravljanju mBot robotima – edukativnim robotima za učenje programiranja, elektronike i robotike, saopšteno je iz Telekoma. 

Časovi se održavaju u prostorijama škole (kabineti informatike) i besplatni su za sve polaznike.

„Ideja programa je da osnovci u svijet programiranja uđu na njima blizak način, i da razviju kritičko mišljenje i vještine rješavanja problema. Ukoliko želimo da našoj djeci uvećamo šanse na tržištu rada, moramo da ih naučimo da rade u timu i unaprijede svoje digitalne kompetencije, da smisleno i funkcionalno koriste tehnologiju“, kazala je Biljana Popović, nastavnica informatike u osnovnoj školi „Štampar Makarije“.

Projekat „Mali programeri“ finansijsku podršku Telekoma dobio je u okviru konkursa za društveno odgovorne ideje „Za svako dobro“, a posebno je prepoznat zbog doprinosa edukaciji mladih u STEM području (Science, Technology, Engineering, Mathematics – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

„Crnogorski Telekom kontinuirano podržava i promoviše STEM oblasti, jer su ta znanja i vještine našoj djeci neophodna u 21. vijeku. U eri digitalizacije nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika su jako važne za društveni i ekonomski razvoj. Upravo zbog toga želimo da se što veći broj djece i mladih zainteresuje za ove oblasti i stekne znanja i kompetencije koje će biti ključne za uspjeh u budućnosti“, izjavila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje.

Zahvaljujući projektu „Mali programeri“, koji Telekom podržava već drugu godinu, svi učenici osmih razreda škola „Štampar Makarije“, „Vlado Milić“ i „Aleksa Đilas Bećo“ moći će kroz redovan predmet Informatika sa tehnikom da iznova koriste mBot robote. Tako će veliki broj djece u svijet programiranja i robotike moći da uđe kroz igru i uz korišćenje modernih alata, dodaju iz Telekoma. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR