15 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrvoju Klasiću prijete smrću

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Region

Comments 0

Hrvoju Klasiću prijete smrću

Izvor: Hina/N1

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Istoričar Hrvoje Klasić primio je u svojoj kancelariji na zagrebačkom Filozofskom fakultetu prijetnje smrću koje su potpisane ustaškim pozdravom "za dom spremni", a koje je istog dana prijavio policiji ocijenivši kako pravna država ne funkcioniše.

''Dolaskom u kancelariju zatekao sam na stolu pismo vrlo eksplicitnog sadržaja u kojem mi se prijeti smrću. Ovo nije prvo prijeteće pismo koje sam primio, niti je ovo prvi put da sam zbog sličnih prijetnji išao u policiju", rekao je Klasić Hini.

Kako je obično riječ o anonimnim pismima čiji se počinioci po pravilu ne pronađu, rekao je Klasić, važno mi je da javno istupim kako bih hrvatskom društvu ukazao da je ono nezdravo i da oko nas žive ljudi koji su spremni na svašta.

Takođe, političkim i svim drugim elitama koje pričaju da je atmosfera u Hrvatskoj normalna, te da pravna i demokratska država funkcionišu želim pokazati da to nije tačno, kazao je Klasić.

Da država normalno funkcioniše, kao što je to bio slučaj u maju prilikom komemoracije u Blajburgu, kada je svako kršenje zakona radikalno i dosljedno kažnjavano, prijetnji više ne bi bilo, ocjenjuje Klasić.

''S obzirom da kod nas ulice nose imena ustaških ministara, a ustaški pozdrav "za dom spremni" se smatra i proglašava starim hrvatskim pozdravom, dok o tome radi li se o ustaškom pozdravu ili ne odlučuju sudovi, to jednostavno nije ni pravna niti demokratska država'', kazao je. 

Dodao je da takav stav stvara atmosferu koja počinje verbalnom mržnjom i agresijom, a vrlo brzo potom i fizičkom.

Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta i publicista ne očekuje da će se počinioci pronaći, budući da se radi o anonimnoj prijetnji, ali ističe kako mu je važno da javnost bude obaviještena o upućenim prijetnjama.

U prijetećem pismu, između ostalog, autori navode kako su se veselili vijesti da je Klasić likvidiran. 

"Veselje, na žalost, nije dugo trajalo jer se ispostavlo da je vijest bila lažna. Nadamo se da sljedeća neće biti. Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe pozdrav za dom spremni".

Na kraju pisma još stoji "pozdravljaju te ustaše" te "smrt izdajnicima - sloboda narodu".

Hrvoje Klasić redovno u javnosti ukazuje na problem istorijskog revizionizma i relativizacije ustaštva, a prvu pisanu prijetnju primio je u novembru prošle godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR