14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mijaču srebrna medalja, Saljiu i Danilović bronzani

Izvor: Foto: Mina

Ostalo

Comments 0

Mijaču srebrna medalja, Saljiu i Danilović bronzani

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crnogorski karatista Vladimir Mijač osvojio je srebrnu medalju u katama, dok su Emre Saljiu i Andrija Danilović bili bronzani u borbama prvog takmičarskog dana Evropskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore u Budimpešti.

Mlađi senior Bara u finalnom meču poražen je od Francuza Frenka Ngoana.

Francuski kataš u finalnom dvoboju osvojio je 24,44, a Mijač 23,78 bodova.

To je Mijaču druga medalja na velikim takmičenjima u karijeri, nakon što je kao kadet 2015. na Svjetskom prvenstvu u Džakarti bio bronzani.

Mijač je bio drugi u grupi, u prvom krugu takmičenja sa 23,92 boda, dok je u drugom kao trećeplasirani sa 23,58 bodova izborio nastavak takmičenja.

U trećem krugu bio je dominantan i sa 24 boda kao prvoplasirani u grupi izborio finale.

“Evropska medalja bila mi je cilj u dosadašnjoj karijeri. Ostaje žal za zlatnom medaljom, ali nema razloga za nezadovoljstvo. Zadovoljan sam kako sam odradio turnir i što sam se tako u jakoj konkurenciji domogao finala. Hvala selektoru Jugoslavu Bukiliću, trenerima u mom klubu, posebno Almiru Cecunjaninu, koji su doprinijeli mojoj formi neophodnoj za ostvarivanje ovakvog rezultata”, kazao je Mijač agenciji Mina. 

On je čestitao drugovima iz reprezentacije osvajanje medalja i poželio ostalima, koji nastupaju naredna dva dana, uspjeh.

Saljiu je u meču za bronzanu medalju u kategoriji do 52 kilograma pobijedio Belgijanca Jasina Gazuanija 10:0.

Kadet Omladinca na startu takmičenja izgubio je od Njemca Muhameda Ozdemira 1:0, koji ga je plasmanom u finale povukao u repesaž.

Na putu do bronzanog odličja pobijedio je Letonca Denisa Kalvansa 3:0, Rusa Gadžija Gadžijeva 1:0, Ahmeda El Amina Helala iz Francuske 2:1 i u meču za pobjedničko postolje Belgijanca Jasina Gazuanija 10:0.

“Zadovoljan sam uspjehom. To je nagrada za ogroman trud, rad i odricanje, za veliki znoj proliven na treninzima sve da što spremnije dočekam EP. Nadam se da sam na početku jedne blistave karijere i da ću, ne samo kao kadet, osvajati velike medalje”, kazao je Saljiu.

Danilović je u kategoriji do 63 kilograma, do bronzane medalje došao pobjedom protiv Kadira Kana Beklera iz Turske 4:1.

“Zadovoljan sam ostvarenim rezultatom i osvojenom medaljom. To je moja prva velika medalja, nadam se da ću jednog dana biti i seniorski šampion Evrope. Nijesam zadovoljan kako sam odradio prvi meč, moglo je to mnogo bolje. Dobio sam novu šansu i iskoristio je na pravi način. Ovom medaljom sav trud i rad se isplatio”, kazao je kadet Omladinca.

On je porazom počeo turnir protiv Rusa Leva Muhamedova 2:0, koji je izborio finale i crnogorskom karatisti pružio još jednu šansu.

Danilović je na startu repesaža pobijedio Hrvata Antona Hosta 4:0, fok je u drugom kolu slavio protiv Poljaka Mihala Floržaka 6:1 i izborio meč za medalju.

Saljiu i Danilović debitovali su na šampionatu Evrope u konkurenciji kadeta.

Manje sreće u repesažu bili su Jovan Fatić do 57 i Jovana Stojanović u kategoriji preko 54 kilograma.

Fatić je bio slobodan u prvom kolu, dok je u drugom izgubio od Azerbejdžanca Farida Savadova 1:0, koji ga je plasmanom u finale povukao u repesaž, gdje je na startu eliminisao Mihajla Markovića iz Srbije.

Od borbe za medalju odvojio ga je poraz od Ukrajinca Erika Rahozenka 1:0.

Stojanović je odmarala u prvom kolu, dok je u drugom izgubila od Rumunke Kristine Marije Čoman 5:0.

Rumunka je u nastavku turnira izborila finale i omogućila članici Bratstva repesaž, u kojem je na startu izgubila od Šveđanke Lare Zarei 1:0.

Pobjede u prva dva kola ostvario je Lazar Potpara u kategoriji preko 70 kilograma protiv Irca Lija Širidana 2:0 i Džona Kabašija iz Švajcarske 1:0, dok je u trećem izgubio od Rusa Konstantina Kokovurova 4:0.

Ruski karatista nije uspio da se domogne finala, čime je Potparu ostavio bez borbe za medalju.
Bez repesaža ostala je i Anđela Ivanović (do 47), koja je u prvom kolu pobijedila Klaris Moen iz Luksemburga 5:3.

U drugom je izgubila od Bjeloruskinje Julijane Markave 10:4.

Bjeloruskinja je u narednom kolu doživjela poraz, čime je članici kolašinskog Gorštaka zatvorila vrata repesaža.

U kategoriji do 70 kilograma Lazar Jovović u prvom kolu kategorije bio je slobodan, dok je u drugom izgubio od Litvanca Gvidasa Dislea 1:0.

Uspješan nastup u katama imala je i mlađa seniorka Jovana Marić, koja je zaustavljena u drugom krugu.
Marić je sa trećim rezultatom izborila drugu rundu (23,18), u kojoj je takmičenje u grupi završila kao peta.

Prvu rundu prošao je i kadet Vaslije Perović sa 21,36 bodova kao četvrti u grupi.

U drugom rundi sa 21.44 boda bio je posljednji, osmi.

Nastup na šampionatu u prvom krugu završili su kadetkinja Ivana Vidojević (šesta u grupi, 19,26 bodova) i juniori Hana Šendelj (osma u grupi - 20,14) i Kenan Nikočević (šesti u grupi - 21,92).

U borbama na tatami će Emre Saljiu (do 52), Jovan Fatić (do 57), Andrija Danilović (do 63), Lazar Jovović (do 70), Lazar Potpara (+70), Anđela Ivanović (do 47) i Jovana Stojanović (preko 54).

Selektor u katama, Jugoslav Bukilić kazao je da je ostvaren izuzetan uspjeh crnogorskog kataša.

“Prvi put smo osvojili medalju u katama, u konkurenciji mlađih seniora. Medalja nije iznenađenje, jer imamo kvalitetnu selekciju. Mijač je pokazao da ima iskustvo i njegov rad je u kontinuitetu morao doći do izražaja. Žao mi je što i Jovana Marić nije ostvarila bolji rezultat, ali je dala sve od sebe i pokazala kvalitetne mečeve”, kazao je Bukilić.

Sjutra, drugog takmičarskog dana nadmetaće kata timovi i juniori u borbama.

Crnogorski karate predstavljaće muški i ženski kadetsko-juniorski kata timovi u sastavu Dušan Petrović, Blažo Micevski i Vasilije Perović, odnosno Maša Đukanović, Džena Canović i Hana Šendelj.

Na tatami će i juniori u borbama Nemanja Mikulić (do 61), Janko Dževerdanović (do 68), Andrija Fatić (do 76) i Nemanja Jovović (preko 76), Milica Jeknić (do 53), Sara Raković (do 59) i Milena Jovanović (preko 59).

Šampionat u Budimpešti okupio je 1155 takmičara iz 52 države.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR