15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije i popovi SPC ne čuvaju drugoga od sebe

Stav

Comments 6

Amfilohije i popovi SPC ne čuvaju drugoga od sebe

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević 

Krugovi koji sada lamentariju nad sudbinom zatočenih popova veoma često se pozivaju na sentenciju Marka Miljanova da treba čuvati drugoga od sebe. E, upravo su popovi SPC svojim gestom od 12. maja pokazali da im nimalo nije stalo do drugoga, već da je njihova jedina želja da se na svaki mogući način postave iznad države Crne Gore i njezinih zakona i institucija. Kriviti vjernike koji su pošli da odaju počast svome svecu zaštitniku bilo bi aboliranje popova od krivice.

Ni kapetan Simonini, odnosno opat Dala Pikola, fiktivni, šizofrenični lik iz Ekova „Praškog groblja“, genije manipulacije, prijetvornosti i širenja dezinformacija o svjetskim urotama, ne bi bio u stanju osmisliti ono što su SPC i njena politička i parapolitička krila u crnogorskome parlamentu osmislila i uradila prethodnih dana. Suma sumarum tog kulminatornog dana 12. maja – Srpska pravoslavna crkva je uprkos svim preporukama SZO, apelima svjetskih i domaćih epidemiologa, ipak odlučila organizovati masovno okupljanje svojih pristalica, čime je ugrozila kompletnu crnogorsku populaciju.

Upravo, zbog kršenja svih mjera koje je država uvela u skladu s preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, crnogorska policija morala je privesti organizatore vjerskoga skupa jer prilikom njegova organizovanja nije uspostavljen minimum poštovanja mjera koje treba da zaštite crnogorsko stanovništvo. Organizatori toga skupa su popovi Srpske pravoslavne crkve, te su kao najodgovornija lica dužni odgovarati zbog izazivanja potencijalne opasnosti od širenja zaraze novim korona virusom, bez obzira na to što nose mantiju i bradu.

Međutim, reakcija policije protumačena je u procrkovnim medijima i krugovima kao agresivno postupanje prema sveštenim licima, pa su u dobrom dijelu naše javnosti ovi potencijalni izazivači epidemiološke katastrofe postali simbol velikomučeništva i borbe protiv „diktatorskog režima“. Svaki pojedinac, organizacija ili medij koji ne polazi od činjenice da je SPC napravila katastrofalan potez koji potencijalno može uništiti crnogorski zdravstveni sistem, potpuno paralizovati život na još četiri neđelje i u vodu bačiti dva mjeseca mukotrpnoga stezanja i stručnog odolijevanja virusu naših epidemiologa, zasigurno ima problema s logikom i s moralom.

Baš ti krugovi koji sada lamentariju nad sudbinom zatočenih popova veoma često se pozivaju na sentenciju Marka Miljanova da treba čuvati drugoga od sebe. E upravo su popovi SPC svojim gestom od 12. maja pokazali da im nimalo nije stalo do drugoga, već da je njihova jedina želja da se na svaki mogući način postave iznad države Crne Gore i njezinih zakona i institucija. Kriviti vjernike koji su pošli da odaju počast svome svecu zaštitniku bilo bi aboliranje popova od krivice. Nije kriv narod koji se onoga dana okupljao, jer je zasigurno većina tamo prisutnih imala intimni razlog da bude na onome mjestu.

Ali popovi i glavari SPC dakako imaju odgovornost i, ako ima države Crne Gore, moraju snositi odgovornost. Uz popove idu i političari koji su toga dana u crnogorskome parlamentu pozivali građane da masovno izađu na ulice kao da je ovo posljednja godina planete. No, iako se pokušao izvući korišćenjem kafanske taktike kad upadne racija – „Ko, ja? Ma kakvi, Joanikije je domaćin, njega pitajte“, najveći krivac za ovo stanje i osoba koja snosi najveću odgovornost svakako je Amfilohije Radović, srpski mitropolit u Crnoj Gori koji je 9. maja, na najslavniji datum moderne Evrope na naslovnoj strani jednog crnogorskog medija pozivao „hiljade i hiljade“ ljudi na okupljanje.

Nijesmo se u ovome tekstu bavili „slučajem Thompson“, niti slučajem ksenofobičnih ispada i komentara na račun vrsnog stručnjaka i epidemiologa – dr Senada Begića, jer nijesmo željeli da skrećemo s osnovnog motiva ovoga teksta – a to je želja da se uzročnik za sva ova dešavanja nakon 12. maja i ona koja će tek uslijediti, ne adresiraju na račun onih koji sprečavanjem masovnih okupljanja čuvaju naše zdravlje, već da se bez manipulacija i patetike krivica usmjeri na onoga ko je sve ovo izazvao svojom megalomanskom i velikodržavnom ideologijom.

Ukoliko je već država ekspresno odlučila da kazni novinarku Razić, koja se civilizovano i dostojanstveno, najkorektnije izvinila za propust nje i njezinih kolega, red je da se, onda, ostali državni organi odnesu prema onima koji se postavljaju iznad države i rade protiv države. Nesposobnost i strah vlasti da se direktno suprotstavi kriptočetničkim, četničkim i velikodržavnim institucijama i korifejima obiće se o glavu ne samo vlasti no i državi. Ako je jedan visoki oficir Vojske Crne Gore još na samome početku koronavirusa bio javno prokazan zbog nepoštovanja mjera, koji je to razlog da vlast tetoši one koji otvoreno i svakodnevno krše te iste mjere, odnosno koji pozivaju narod na masovno kršenje tih mjera?!

Pošto je „Freedom house“ odlučio da nas ukloni s liste demokratija, kako trenutno stvari stoje, izgleda da će nam u sljedećem izvještaju dodijeliti status „teokratije.“ 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Predrag

Oni su "nebeski narod".Za njih nema zakona.

Banja Kaludjerovic

Sa postavljanjem limenke na Rumiji sve je rečeno. Kiosk se ne može pidici u cg da ti ne bane komunalna. Njima je tada i hilihopter bio gratis. Samo neznam do kad. Mi koji smo bili lojalni svemu što je državno moram čekat da nam svane iznad gore crne. No po nama ka da smo najveći neprijatelji....

Marquez

Ova scenografija je previše poznata da bismo imali iluzije da će se mirno završiti. Ova rulja je žedna krvi kao i 90'.Došla je nova generacija sa istom matricom krvožednog četništva u glavi. Oni čekaju da padne krv pa da kidišu. Iako će sve izgubiti kao i dosad, mnogo će boli i stradanja nanijeti.