Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVO Stejt dipartment

Stav

Comments 6

NVO Stejt dipartment

  • Viber
Piše: Darko Šuković

Neko se vrijeme držalo do tih izvještaja sa adresa koje su, računalo se, bile garancija kvaliteta: Human rights, Reporteri bez granica, Freedom house... pogotovo Evropske komisije i Stejt dipartmenta. Kada je fasciniranost adresama pošiljalaca prošla, postalo je moguće uporediti sadržaj tih analiza i crnogorsku stvarnost.
Što se pokazalo lošim po – izvještaje.

Utoliko prije što je i bez forenzičke analize bilo jasno poklapanje DNK tih izvještaja, sa uzorcima iz crnogorskih „nezavisnih“ medija i pojedinih NVO. Potonji primjer „visokog stepena identičnosti” njihovih stavova je prošloneđeljni Izvještaj Stejt dipartmenta.

Koji, poput većine domaćih kritičkih analiza, kombinuje stvarnost i fantazije, te je, kao takav, suštinski beskoristan ili, čak, kontraproduktivan! U smislu da će kritika korupcije, koje ima, biti manje efikasna, kad se nađe uz osudu za „prinudni rad i rad djece, uključujući i najgore forme dječjeg rada“, čega u Crnoj Gori, jednostavno, nema!!!

Naravno, to nije jedini primjer autohtone sorte mišljenja, po kojoj samo upotreba najcrnjih boja garantuje grant.

Pazite dalje!

Ako na Planeti postoji raj za protestna okupljanja, onda je to Montenegro. Ovo je jedina zemlja u kojoj svako, kad mu se prohtije, razapne šator ili, prosto, čučne nasred ulice i blokira saobraćaj. Dok policija, kao da ima specijalni ured za takve slučajeve: istog sekunda izda papire da je protest odobren, jedna limuzina stane kod Pošte, druga kod Blažova mosta...

A u Izvještaju Stejt departmenta kritika zbog „kršenja prava na mirno okupljanje“!?

Pa, onda, prijekor kako smo „nasilni prema etničkim manjinama“! Državi u kojoj polovinu Vlade čine pripadnici manjinskih naroda . I za čiju su nezavisnost manjine glasale bukvalno stoprocentno!

Sličnih, ali zaista – gluposti, ima još brdo. Za ovu prigodu izdvajam još samo jednu - da „Vlada preko oglašavanja utiče na medije“!

Ima indicija đe (koga) gađa autor (i), ali bi bilo dobro da smo načisto – misli li se na glasila koja imaju regularne i transparentne ugovore o medijskoj saradnji sa Vladom ili javnim kompanijama, vrijedne koju stotinu eura mjesečno ili na koncerne koji od Države, u svim njenim pojavnim pravnim (ob)licima, mlate godišnje desetine i stotine hiljada eura? Češće tajno, nego javno, a najčešće tako da to do neba vonja na reket? Malo atipičan – ali reket!

Možda se misli na medijsku kuću sa značajnim postotkom američkog vlasništva, za koju je ambasadorka SAD u Ministarstvu finansija tražila poreske olakšice?!

Sigurno je jedno – znamo kakve posljedice nose ovakve riječi. Znali smo ih i kad smo pisali o načinu na koji je Nikola Bertolini izabrao kompaniju koja će digitalizovati crnogorsku radio difuziju.

Ali, šta je alternativa? Podviti rep i držati ispruženu ruku. Ne, bolje izgubiti grant, nego samopoštovanje.

A, da ne pomislite kako se ovdje prestrogo sudi drug(ačij)ima - zavidno je umijeće podvoditi svoja glasila deceniju, od izbora, do izbora, različitim partijama, i tu promiskuitetnost prodavati kao pošteno novinarstvo.

Takođe, nema sumnje da je kompliment za dio ovdašnjih medija i civilnog sektora činjenica da ih prepisuje Stejt dipartment. No, je li to kompliment za Stejt dipartment?

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Nermin

Jako je zanimljivo, a još više indikativno što CGO nikad nije tražila podatke od Montera o plaćanju reklama medijima. Ni MANS, ni GI, ni GA ni gugu i sl. "čuvari" državnih para. Radi se o stotinama hiljada eura samo za koncern Vijesti! Principijelne Daliborka, Vanja i comp. to ne interseuje. Naravno, jer su dio tima za obračun sa nekoliko novinara i medija koji nijesu spremni da prodaju obraz za grant.

Cg-Mne

Darkovo pisanje na ovom portalu, i komentari u emisiji radio veza o NVO i slicnim drustvenim promasajima ( pljackama ) su toliko jasni, i siguran sam da su tacni, da samo oni koji imaju neki svoj interes nece to da prihvate.

Gledalac

Ovo samo dokazuje kolika je razlika u nasem i Americkom drustvu ,i kako oni dozivljavaju NVO sektor.A mi na nas nacin naravno...ni po babu ni po stricevima,nego po grantovima,ali i to je posa,pa sve od sebe daj...