Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ilarion upozorava Svetu Goru: Opasnije komunicirati sa raskolnicima, nego sa ženama

Svijet

Comments 1

Ilarion upozorava Svetu Goru: Opasnije komunicirati sa raskolnicima, nego sa ženama

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

„Duhovna atmosfera Atosa je unikatna. Izgrađena je trudom generacija monaštva. Mnogi monasi s pravom strahuju da će biti uništena ako se Atos otvori ženama, kako su evropski političari stalno predlagali. Ali, da li molitveni dijalog sa raskolnicima još više ugrožava čitavu strukturu monaškoga života?” – pita se mitropolit Ilarion Alfejev danas u tekstu na svome sajtu „Иисус”.

„Ministar vanjskih poslova” Moskovske patrijaršije, drugi po uticaju ruski arhijerej, piše da je, povodom ukrajinskoga crkvenoga raspleta, „Sveta Gora pred izborom”.

Kako je „Antena M” izvijestila, prvi put od dobijanja autokefalije predstavnici Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) su 8. februara služili Božansku liturgiju na Svetoj Gori. Delegaciju PCU predvodi episkop odeski i baltski Pavel Juristi.

Na Svetu Goru su Ukrajinci otišli, objavljeno je, „po blagoslovu mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija i pozivu vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja”. Pavel je služio liturgiju u svetogorskome Pantokratoru (Μονή Παντοκράτορος), uz sasluženje igumana ovoga manastira Gavrila. Vijest o tome je odjeknula Vaseljenom.

Mitropolit Ilarion Alfejev piše:

„Kontradiktorne informacije dolaze sa planine Atos. S jedne strane, viđeli smo kako su dvojica svetogorskih igumana stigla u Kijev na ‘intronizaciju’ novoga poglavara od Carigrada legalizovanoga raskola; pritom, iguman manastira Ksenofonta je uzeo učešće u tome događaju, a iguman Vatopeda se razbolio, ali je uspio da se slika sa vođom raskolnika.

S druge strane, čujemo kako delegaciji ukrajinske raskolničke strukture nije dozvoljeno da uđe u Pantelejmonov manastir na Atosu, a 7 monaha su napuštili Vatoped nakon što ga je pośetila ova delegacija.

Očigledno, legalizacija ukrajinskoga raskola, od strane patrijarha Vartolomeja, izazvala je nove podjele. Jedna od njih pred našim očima formirana je u samom srcu Carigradske patrijaršije – na Svetoj Gori”.

Pantelejmon je ruski manastir na Svetoj Gori (Монастырь Святого Пантелеймона), jedan od ukupno njih 20. Svetogorska monaška zajednica uživa izvjesnu samoupravu pod omoforom Carigradske patrijaršije. Sveta Gora je teritorijia Republike Grčke. Na poluostrvu je oko 2.500 stanovnika, uglavnom monaha, raznih nacionalnosti.

Vijest da je ukrajinskome vladiki zabranjen ulazak u Pantelejmon je – tačna. Pristup nije dozvolio iguman Evlogij, Rus. Međutim, grčka crkvena agencija „Romfea” danas opovrgava jednu drugu Ilarionovu tvrdnju: monasi koji su, zbog delegacije PCU, napuštili Vatoped su bili samo gosti iz ruskoga Pantelejmona, a ne članovi matičnoga bratstva.

„Informacije o odlasku 7 monaha iz Vatopeda, kao reakcija na pośetu ukrajinske delegacije, nije tačna”, piše „Romfea”.

„Potvrđeno nam je da Vatoped već neko vrijeme ugošćuje delegaciju monaha iz Rusije, Moldavije i Ukrajine. Ovi monasi nijesu bili pripadnici bratije Vatopeda, ali su tražili da tu budu privremeno smješteni. Manastir im je obezbijedio smeštaj bez razmišljanja. U neđelju su ovi monasi odlučili da se vrate u manastir Svetoga Pantelejmona i zahvalili su manastiru Vatopedu na gostoprimstvu”.

Potvrđeno je da su delegaciju autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine na Svetoj Gori, osim Pantokratora i Vatopeda, takođe ugostili i manastiri Ksenofont (Μονη Ξενοφωντος), Esfigmen (Μονη Εσφιγμενου) i Simonopetra (Μονη Σιμωνοπετρα).

Mitropolitt Ilarion Alfejev je, s tim u vezi, danas de facto pozvao na pobunu svetogorsku monašku zajednicu protiv nadležne crkvene vlasti – Carigradske patrijaršije. U navedenome autorskome članku, on piše:

„Stoljećima je Sveta Gora na straži crkvene istine i kanonskoga poretka. A sada se suočava sa izborom: da nastavi da slijedi viševjekovno stajalište o kanonskoj istini ili da se podvrgne nezakonitoj odluci carigradskoga patrijarha. Ovaj izbor treba da bude napravljen od cijeloga svetogorskoga monaštva i od svakoga manastira odvijeno”.

Prethodno, srpski patrijarh Irinej Gavrilović upitan je od Rusa: kako će se oko ukrajinskoga crkvenoga pitanja postaviti Hilandar, srpski manastir na Svetoj Gori?

„Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tome pitanju”, kazao je Irinej za „РИА Новости” i dodao:

„Nadam se da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC".

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

GRADJANSKI

Gospodine Jovanovicu - vazda Vi fala (prije svega) za istinu i Vasu ljucku i hriscansku cistotu! Vazda Vi fala za Vase crnogorstvo i za Vase pismo (jezik) u Vasijema tekstovima! Vise valjate no vaskoliki (bajagi) nas "Istorijski institut".