13 °

max 24 ° / min 13 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 13°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ekvador: Nijesmo znali za bilo kakav zahtjev za izručenje Asanža

Svijet

Comments 0

Ekvador: Nijesmo znali za bilo kakav zahtjev za izručenje Asanža

Izvor: Tanjug/Blic

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ekvador nije bio upoznat sa bilo kakvim zahtjevom za izručenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža prije nego što mu je ukinuo azil u ambasadi te zemlje u Velikoj Britaniji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensija.

"U vrijeme kada je donijeta odluka o ukidanju azila postojao je samo slučaj u Velikoj Britaniji za kršenje uslovne slobode", rekao je Valensija u obraćanju pred ekvadorskim parlamentom u Kitu, prenio je Rojters.

Ekvador je prethodno saopštio da je Asanžu ukinuo sedmogodišnji azil u ambasadi, kao i državljanstvo Ekvadora, zato što su se Asanž i "Vikiliks" miješali u poslove te zemlje.

SAD moraju Britaniji da upute zahtjev za izručenje Džulijana Asanža do 12. juna, izjavio je danas britanski sudija, zadužen za slučaj osnivača "Vikiliksa", Majkl Snou.

Ašanž se pojavio pred sudom u Vestminsteru pošto je izveden iz ambasade Ekvadora i uhapšen zbog kršenja uslova za kauciju prije skoro sedam godina, kada je naloženo njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Američki tužioci danas su saopštili da su protiv Asanža podigli optužnicu prema kojoj se tereti da je, zajedno sa bivšom obavještajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zavjeru u pokušaju da pristupi povjerljivim informacijama u računaru američke vlade 2010.

Osnivač "Vikiliksa" optužen je da je pomogao Mening da provali lozinku, uz pomoć koje je uspjela da pristupi podacima u kompjuterima Pentagona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR