16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski: Znamo ko je u ovom ratu Voldemor, a ko Hari Poter

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 3

Zelenski: Znamo ko je u ovom ratu Voldemor, a ko Hari Poter

Autor: Antena M

  • Viber

Ključna dešavanja 119. dana rata u Ukrajini pročitajte u nastavku teksta:

21:01 Zelenski: Znamo ko je u ovom ratu Voldemor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uporedio je danas Rusiju sa izmišljenim najvećim zlikovcem Lordom Voldemorom u knjigama o Hariju Poteru.

Zelenski je to rekao u razgovoru sa studentima univerziteta u Torontu, kada je jedan student primijetio da su ga njegove pristalice poredile sa britanskim vođom iz Drugog svjetskog rata Vinstonom Čerčilom i Harijem Poterom, izmišljenim dječakom čarobnjakom koji je konačno pobijedio svog najvećeg neprijatelja Lorda Voldemora.

On je zahvalio na ovakvim poređenjima i dodao da je Hari Poter bolji od Voldemora.

"Znamo ko je Voldemor u ovom ratu, a ko Hari Poter, tako da znamo kako će se rat završiti", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Agencija podsjeća da je Zelenski bivši komičar koji je nekada igrao izmišljenog predsjednika u popularnoj TV seriji prije nego što je ušao u politiku.

19:52 Pogođen TV toranj u Donjecku, prekinut program

TV Toranj u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista, teško je oštećen priikom granatiranja.

Emitovanje je prekinuto, javljaju ruski prorežimski mediji pozivajući se na novinske agencije Donjecka.

19:42 Rusiji zabranjen specijalni let u SAD, najavljene kontramjere

Vašington nije dao dozvolu za specijalni let ruskog državnog aviona u Sjedinjene Države, kojim je trebalo da se vrate kući službenici ruskih diplomatskih misija i članovi njihovih porodica i to neće proći bez kontramjera Ruske Federacije, izjavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Vašington se još jednom istakao u neprijateljstvu protiv naše zemlje i nije dao dozvolu za poseban let kojim je trebalo da se vrate kući službenici ruskih diplomatskih misija u SAD i članovi njihovih porodica", navodi se u saopštenju Zaharove i poručuje da odbijanje Vašingtona neće ostati bez odgovora.

"Ovo prkosno ponašanje američkih vlasti neće ostati bez odgovora.

Kao što smo ranije upozoravali, ako i jednom ruskom specijalnom letu bude odbijena dozvola za ulazak u SAD neminovno će uslijediti kontramjere, uključujući i asimetrične", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

17:23 Raketni napad na Mikolajiv, ubijena jedna osoba

Najmanje jedna osoba ubijena je danas u ukrajinskom gradu Mikolajivu u ruskom raketnom napadu, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič. Napad je uzrokovao više požara te oštetio stambene i poslovne zgrade u tom lučkom gradu, nad kojim se digao oblak gustog dima.

17:20 Rusija i SAD stupili u kontakt oko zarobljenih američkih dobrovoljaca

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, rekao je da su Rusija i SAD stupili u zvanični kontakt na temu američkih dobrovoljaca zarobljenih u Ukrajini, objavila je ruska prorežimska agencija RIA.

No, Rjabkov je dodao kako "Moskva ne vidi spremnost Vašingtona da se ozbiljno pozabavi ovom temom", javlja ruska agencija Interfaks.

15:05 Estonsko ministarstvo: Ruski helikopter je na dva minuta ušao u naš vazdušni prostor

Estonsko Ministarstvo odbrane navodi da je ruski helikopter Mi-8 na dva minuta ušao u prostor regije Koidula prošle subote, prenosi Business Insider. Naime, to znači da se ruski helikopter našao na teritoriji NATO-a. 

Kusti Salm, visoki zvaničnik ministarstva, rekao je da Rusija "simulira raketne napade na Estoniju" i dodao da je prijetnja za zemlju na najvišim nivoima u istoriji, prenio je Sky News.

Upad helikoptera u estonski prostor dogodio se tek desetak dana prije velikog NATO samita u Madridu, 29.juna. 

Zemlje članice NATO-a će razgovarati o tome kako ojačati savez u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu.

15:00 Finski general: Decenijama se pripremamo za rat sa Rusijom. Spremni smo

Finska se decenijama priprema za ruski napad i pružila bi snažan otpor ako do toga dođe, rekao je danas čelnik vojnih snaga te države.  

Skandinavska zemlja izgradila je velik arsenal. No osim vojne opreme, general Timo Kivinen kaže da je ključan faktor to što bi u slučaju napada Finci bili motivisani da se bore.

"Najvažnija linija odbrane je ona između ušiju, kao što to rat u Ukrajini upravo dokazuje", rekao je Kivinen, prenosi Hina. 

Finska je 40-ih godina ratovala dvaput protiv svoga istočnog susjeda s kojim dijeli 1300 kilometara dugu granicu. Zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla izvršiti invaziju kao na Ukrajinu, neutralna Finska podnijela je zahtjev za učlanjenje u NATO.

Od Drugog svjetskog rata Helsinki je na visokom nivou vojne spreme. "Sistemski smo razvijali svoju vojnu odbranu za ovakvu vrstu rata koji se događa u Ukrajini, uz masovnu upotrebu vatrene moći, oružanih i vazdušnih snaga", rekao je Kivinen.

"Ukrajina je težak zalogaj (za Rusiju), a bila bi i Finska", rekao je.

14:58 Odgovor Moskve na litvansku zabranu tranzita robe u Kalinjingrad neće biti isključivo diplomatski nego i praktičan, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

 
"Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je 211 aviona, 132 helikoptera, 1308 bespilotnih letjelica, 349 protivvazdušnih raketnih sistema, 3733 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 594 borbena vozila višestrukih lansirnih raketnih sistema, 20 topničkih oruđa i minobacača te 3801 jedinica specijalnih vojnih vozila", rečeno je iz ministarstva.
11:28 Separatisti: Ukrajinci su granatirali 13 naselja u Donjecku

Vojne vlasti u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck navode da kontrolišu 239 naselja. Tvrde da su Ukrajinci granatirali 13 naselja u regiji te da je u posljednja 24 sata jedna osoba poginula, a 14 ih je povrijeđeno. 

10:13 Požar u ruskoj rafineriji, vlasti krive ukrajinske dronove
U ruskoj rafineriji Novošahtinsk u regiji Rostova izbio je požar nakon što su uočene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad postrojenja, prenosi TASS neidentifikovani izvor u lokalnim vlastima.
09:47 Indonezijski predsjednik putuje u Ukrajinu i Rusiju

Indonezijski predsjednik i trenutni predsjedatelj formata G20 Joko Widodo ovaj će mjesec posjetiti čelnike Ukrajine i Rusije kako bi razgovarao o humanitarnim i ekonomskim posljedicama ruske invazije, rekla je njegova ministarka vanjskih poslova.

07:58 Rusko ministarstvo: Ukrajinski nacisti se ponašaju kao i nacisti 1941.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi obilježiti dan kada su snage nacističke Njemačke napale Sovjetski Savez 22. juna 1941. godine. Rusima je taj datum vrlo važan i naziva se Dan sjećanja i tuge.

Putin bi danas trebao položiti vijenac u čast mrtvima.

Kako bi obilježilo godišnjicu, rusko ministarstvo odbrane objavilo je dokumente koji datiraju od početka Drugog svjetskog rata i navodno pokazuju da je Njemačka planirala opravdati svoju invaziju tvrdnjama da je sovjetska vojska bombardovala crkve i groblja.

"Baš kao i danas, 1941. su nacisti unaprijed pripremali provokacije kako bi diskreditoavli našu državu", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

07:19 Ukrajina izvodi napade na Zmijsko ostrvo

Ukrajinska vojska saopštila je da je pokrenula vazdušne napade na Zmijsko ostrvo. Kažu da su nanijeli značajne gubitke ruskim snagama.

Vojno operativno zapovjedništvo je objavilo da su na ostrvu izvedeni "ciljani udari uz korištenje različitih snaga".

"Vojna operacija se nastavlja i zahtijeva informacijsku ćutnju dok ne završi", piše zapovjedništvo.

07:07 Ukrajina: U napadu na Harkiv ubijeno 15 osoba, među njima i osmogodišnje dijete

Petnaest osoba, uključujući i osmogodišnje dijete, ubijeno je pod ruskom topničkom vatrom u regiji Harkiv (sjeveroistočna Ukrajina), objavio je guverner te regije.

07:00 Putin održao novi govor: Naši vojnici su heroji, bore se za mir

Iako Rusija trenutno prolazi kroz nova iskušenja i nevolje, oni se rješavaju i bit će prevladani, rekao je juče ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa studentima vojnih fakulteta.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

AAAAAAAAAAAA A JA TEK SAD SHVATAN DA OVO NIJE RAT PROTIV NACISTA NEGO "RAT ZA MIR"TO TI JE ONO KAD OSLOBADJAS VUKOVAR OD VUKOVARCANA SARAJEVO OD SARAJLIJA ILI UKRAJINU OD UKRAJINACA!

Zorana

Poseća ovo na devedesete kod nas neki su i tad govorili da je to rat za mir meni nepoznata definicija to je bio srpski svijet koji na žalost traje i sada uz Ruski zato se podržavaju.