15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski posjetio vojnike na prvoj liniji fronta, eksplozije u Belgorodu

Izvor: Укрінформ

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Zelenski posjetio vojnike na prvoj liniji fronta, eksplozije u Belgorodu

Autor: Antena M

  • Viber

455. dan ruske invazije na Ukrajinu i najvažnija dešavanja možete pogledati u nastavku:

22:51 Pentagon: Rusi kontrolišu veliki dio Bahmuta i okoline

Američko ministarstvo odbrane neće objaviti vlastitu procjenu je li Rusija u potpunosti zauzela Bahmut, ali priznaje da ruske snage kontrolišu njegov veliki dio, rekao je danas Patrick Ryder, portparol Pentagona.

"Znamo da Rusija zaista drži veliki dio teritorije Bahmuta i njegove okoline, ali, prema našoj procjeni, Ukrajinci i dalje vode bitke u blizini Bahmuta", rekao je odgovarajući na pitanje kontrolišu li Rusi ovaj grad.

22:00 Lukašenko zvaničnicima: Neću umrijeti, ljudi

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pojavio se u javnosti i odbacio tvrdnje da je lošeg zdravlja. U videu prikazanom državnom mediju, bjeloruski predsjednik (68) rekao je zvaničnicima: "Neću umrijeti, ljudi".

Lukašenko, jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina, nije viđen od 9. maja kada je na vojnoj paradi u Moskvi djelovao iscrpljeno. Sada kaže da je bio zaražen adenovirusom, što je virus obične prehlade.

Tvrdio je da je, iako je za oporavak od takvog virusa bilo potrebno samo tri dana, bio previše zauzet da bi se pojavio u javnosti. "Neću umrijeti, ljudi. Moraćete se boriti sa mnom još jako dugo", dodao je.

Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. godine.

20:57 Rusija: Naš lovac Su-27 ispratio je američke bombardere s granice

Ruski lovac Su-27 pratio je dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora, objavio je ruski Nacionalni centar za kontrolu odbrane.

Prema tvrdnjama agencije, radari su otkrili dva vazdušna cilja kako se približavaju ruskoj granici, nakon čega je lovac Su-27 iz sastava snaga protivvazdušne odbrane Baltičke flote podignut u zrak.

"Posada ruskog borbenog aviona klasifikovala je vazdušne ciljeve kao dva strateška bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva B-1B i preuzela dodijeljeni zadatak. Nakon uklanjanja stranih vojnih aviona s državne granice ruski borbeni avion vratio se u svoju bazu", stoji u saopštenju.

19:55 Rusija: Američki bombarderi otkriveni kod granice s Rusijom

Dva američka bombardera otkrivena su kako se približavaju ruskoj granici iznad Baltičkog mora, tvrdi rusko ministarstvo odbrane. Avioni su opisani kao "strateški bombarderi američkog ratnog vazduhoplovstva".

19:39 Pomoć Ukrajini da se odbrani ne čini NATO stranom u sukobu

Obuka ukrajinskih pilota za letenje američkim borbenim avionima F-16 ne čini NATO stranom u sukobu, rekao je šef Alijanse Jens Stoltenberg.

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu. Pomažemo Ukrajini da se održi tako", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To, kako je naveo, ne čini NATO i NATO saveznike stranom u sukobu.

Visoke ruske diplomate u ponedjeljak su rekle da bi transfer aviona F-16 u Ukrajinu pokrenuo pitanje uloge NATO-a u sukobu.

Američki predsjednik Džo Bajden u petak je odobrio programe obuke ukrajinskih pilota na F-16.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uvjerio je Bajdena da se avioni neće koristiti za prelazak na rusku teritoriju.

18:10 Sandu: Ako Putin posjeti Moldaviju, uhapsićemo ga

17:36 Nema dogovora o novoj tranši vojne pomoći Ukrajini

Šefovi ministarstva odbrane EU nisu uspjeli da se dogovore oko nove tranše vojne pomoći Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj poslije sastanka Savjeta Ministarstva odbrane.

“Već smo predložili osmi paket od 500 miliona eura, o čemu nastavljamo pregovore. Nadam se da ćemo, počevši od ove nedjelje, prevazići sve prepreke za odobrenje pomoći na tehničkom nivou. Do sada nemamo jednoglasnu odluku o ovom pitanju”, rekao je on.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao da šefovi diplomatija zemalja EU ne mogu da se dogovore oko sljedeće tranše vojne pomoći kijevskim vlastima.

On je naglasio da će se Budimpešta protiviti izdvajanju pomoći iz Evropskog fonda za mir za naoružavanje Oružanih snaga Ukrajine sve dok se mađarska OTP banka nalazi na listi “sponzora sukoba”.

16:26 Stoltenberg: Obuka ukrajinskih pilota ne čini NATO stranom u sukobu

14:11 Borelj: Obuka ukrajinskih pilota počela u nekoliko država

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 počela je u nekoliko država, uključujući Poljsku, kazao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

“Drago mi je što je obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 konačno počela u nekoliko zemalja”, kazao je Borelj uoči sastanka ministara odbrane EU.

Neimenovani evropski diplomata je agenciji AFP potvrdio da je obuka počela u Poljskoj.

Ministarstvo odbrane u Varšavi nije željelo da komentariše tu izjavu, ali su najavili da će se ubrzo obratiti zvaničnim saopštenjem.

13:08 Medvedev: Što je razornije oružje koje Ukrajina dobija od Zapada, to je veći rizik od "nuklearne apokalipse"

12:35 Zelenski u posjeti trupama na ratištu u Donjecku

Ukrajinski predsjednik Volodimir posjetio je ukrajinske trupe na prvoj liniji u Donjecku nakon putovanja u Japan i Saudijsku Arabiju tokom vikenda.

“Na povratku iz inostrane posjete, predsjednik Zelenski posjetio je prve položaje ukrajinskih oružanih snaga na odbrambenoj liniji Vuhledar – Marjinka u regiji Donjeck”, navodi se u saopštenju Predsjedništva.

Predsjedništvo je dodalo da je Zelenski bio s visokim zvaničnicima odgovornim za kopnene snage i uručio im nagrade.

“Ukrajinski marinci svakim danom na bojnom polju dokazuju da su moćna sila koja uništava neprijatelja, oslobađa ukrajinsku zemlju i izvršava najteže zadatke u najtežim uslovima”, rekao je Zelenski.

“I trebamo više ove sile. Dakle, od danas značajno povećavamo potencijal marinaca i stvaramo marinski korpus.”

11:30 U nekoliko država počela obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je obuka ukrajinskih pilota za avione F-16 počela u nekoliko država, uključujući Poljsku.

Borrelj je u obraćanju novinarima prije sastanka ministara odbrane zemalja članica EU-a u Briselu kazao da je važno da je obuka ukrajinskih pilota počela.

09:42 Guverner Belgoroda: U toku čišćenje teritorije od ukrajinskih diverzanata

Guverner ruske Belgorodske oblasti rekao je da je u toku “protivteroristička operacija” u regiji i da Ministarstvo odbrane i sigurnosne službe i dalje “čiste” teritoriju na granici s Ukrajinom.

Ranije, guverner Vjačeslav Gladkov izvijestio je da je ‘diverzantska grupa’ ukrajinske vojske ušla na rusku teritoriju u okrugu Graivoron, koja se graniči s Ukrajinom.

“Čišćenje teritorije koje sprovodi Ministarstvo odbrane zajedno sa sigurnosnim službama i dalje traje”, rekao je Gladkov na komunikacijskoj platformi Telegram, prenijela je Al Džazira. 

“Apelujem na građane distrikta Grajvoron, koji su privremeno napustili svoje domove: povratak još uvijek nije moguć”, dodao je.

Gladkov je rekao da je jedna žena poginula tokom evakuacije u ponedjeljak i navodno su dvije osobe ranjene, no ruske snage sigurnosti nijesu mogle doprijeti do njih.

09:30 Moskva: Zapad ima patološku želju da ocrni Rusiju i Kinu

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštio je da je jedini cilj nuklearne retorike Grupe G7 podvrgnuti Moskvu i Peking psihološkom, vojnom i političkom pritisku.

G7 je prošle sedmice u prvom saopštenju o nuklearnom razoružavanju izdatom na samitu pozvao Rusiju i Kinu na veću transparentnost u pogledu njihovih nuklearnih arsenala, slično koracima koje su preduzeli SAD, Velika Britanija i Francuska.

Komentarišući dokument, zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, zadužen u Ministarstvu za pitanja kontrole naoružanja, rekao je da saopštenje odražava protivruski i protivkineski ton.

“Stiče se dojam da zapadna retorika o veličini njihovih nuklearnih arsenala ima samo jedan cilj – podvrgnuti Rusiju i Kinu vojno-političkom pritisku”, rekao je Rjabkov, prenosi Al Džazira. 

“Iza njega očito stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje”, dodao je.

08:29 Ukrajinski glavni štab: Rusija je izvršila 158 vazdušnih i raketnih napada tokom prošlog dana

Rusija je prošlog dana izvela 20 raketnih napada na Dnjepropetrovsku, Zaporožju i Harkovskoj oblasti koristeći krstareće rakete, balističke rakete Iskander-M i protivvazdušne rakete S-300.

Nadalje, Rusija je pokrenula 48 vazdušnih napada pomoću bespilotnih letjelica Shahed i gađala civilne i vojne ciljeve s do 90 napada korišćenjem višecjevnih raketnih sistema, izvijestio je ukrajinski Glavni štab. 

Granatiranja su rezultirala još neutvrđenim brojem povrijeđenih civila, kao i štetama na stambenim objektima, dječjim vrtićima i drugoj civilnoj infrastrukturi.

07:17 Zastava "slobodne Rusije" iznad Moskve

Legija Sloboda za Rusiju, grupa koja je preuzela odgovornost za upad na rusku teritoriju u Belgorodu, objavila je video koji, kako se čini, prikazuje tzv. zastavu slobodne Rusije nad moskovskim univerzitetom. 

"Hvala onima koji nas podržavaju i čekaju! L' za Rusiju! Za slobodu!" napisali su na Telegramu, prenio je Index. 

07:15 Eksplozija u Belgorodu

Sinoć je odjeknula jaka eksplozija u Belgorodu, a navodno je oštećen kabinet ruske Federalne bezbjednosne službe.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

IIIIIIIIII STO JE SMISAO OVOGA RATA?DA PUTIN "SACUVA"OBRAZ I SAD GINU DESETINE HILJADA VOJNIKA I CIVILA ZA OBRAZ KGB MAJORA.PIIIIIIIIIII