16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hamas želi da pregovara o potpunom prekidu vatre sa Izraelom

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Hamas želi da pregovara o potpunom prekidu vatre sa Izraelom

Izvor: AJB, Index, RSE

Autor: Antena M

  • Viber

115. je dan sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i palestinske grupe Hamas.

U nastavku pratimo dešavanja:

22:22 Hamas želi da pregovara o "potpunom prekidu vatre" sa Izraelom u Pojasu Gaze 

Hamas želi da pregovara o "potpunom prekidu vatre" sa Izraelom u Pojasu Gaze - prije bilo kakvog sporazuma, rekao je večeras AFP visoki zvaničnik ovog palestinskog militantnog pokreta.

„Govorimo prije svega o potpunom prekidu vatre, a ne o privremenom primirju“, rekao je Taher al-Nounou, visoki zvaničnik Hamasa.

On je izjavu dao nakon što je u Parizu održan sastanak zvaničnika SAD, Izraela, Katara i Egipta   sa ciljem da prestanu oružani sukobi na palestinskoj teritoriji Pojas Gaze.

21:47 Niz država zaustavilo financiranje UNRWA

Izrael je pozvao čelnika agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) da se povuče nakon optužbi da je njenih 12 službenika iz Gaze učestvovalo u napadu 7. oktobra na jug Izraela.

UNRWA je doživjela seriju kritika zbog tog slučaja, a niz zapadnih država i Japan zaustavili su  finansiranje te agencije. EU, jedan od najvećih donatora humanitarne i razvojne pomoći za Palestinu, takođe je pozvala na istragu tih tvrdnji koje su se pojavile prošle sedmice. 

Ministar vanjskih poslova Israel Katz otkazao je planirani sastanak s čelnikom UNRWA-e Philippeom Lazzarinijem, zakazan za srijedu. 

20:02 Oduzimanje mandata zbog kritike?

Izraelski parlament je razmatrao oduzimanje mandata poslaniku arapsko-jevrejske partije “Hadaš” Oferu Kasifu, zbog pružanja podrške tužbi Južne Afrike protiv Izraela za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Kasif je jedan od najoštrijih kritičara izraelske vojne akcije u Gazi i potpisao je peticiju podrške južnoafričkoj tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Pred poslanicima je Kasif odbacio optužbu da je podsticao “oružanu borbu” protiv Izraela, javlja AP.

18:27 Proiranska grupa priznala napad na američke bazu u Jordanu

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa za nekoliko milicija u zemlji a koje podržava Iran, javila je da je u nedjelju napala nekoliko mjesta duž granice između Jordana i Sirije, uključujući kamp u blizini američke baze u Jordanu gdje su ubijeni vojnici.

18:14 U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena 122 novinara

Broj poginulih novinara u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan je na 122, objavili su zvaničnici i mediji.

14:17 Evropska komisija obustavila finansiranje UNRWA i zahtijeva reforme

Evropska komisija rekla je da više neće slati sredstva UNRWA-u do kraja februara dok Ujedinjene nacije istražuju navode da je osoblje te agencije učestvovalo u napadu na Izrael 7. oktobra.

"Komisija će razmotriti stvar u svjetlu ishoda istrage koju je najavio UN i radnji koje će preduzeti", navodi se u saopšenju. 

Takođe je rečeno da očekuje da UN-ova agencija za palestinske izbjeglice prođe reviziju pod vođstvom Evrope, koja će se fokusirati na "sisteme kontrole za sprečavanje moguće umiješanosti njenog osoblja u terorističke aktivnosti".

"Konačno, treba što prije pokrenuti provjeru svih zaposlenih UNRWA kako bi se potvrdilo da nijesu učestvovali u napadima."

12:31 Irak poziva na prekid ‘kruga nasilja’ nakon pogibije američkih vojnika

Iračke vlasti osudile su napad dronom u kojem su poginuli američki vojnici u Jordanu, pozivajući na “kraj kruga nasilja” na Bliskom istoku.

“Iračka vlada osuđuje eskalaciju”, rekao je portparol vlade Bassem al-Awadi u izjavi, dodajući da je Bagdad voljan “sarađivati na uspostavljanju temeljnih pravila kako bi se spriječile daljnje posljedice u regiji i obuzdala eskalacija sukoba”.

11:18 Hamas ponavlja da je za oslobađanje zarobljenika potreban prekid napada na Gazu

Hamas kaže da oslobađanje zarobljenika koje drži zahtijeva zagarantovani kraj izraelske invazije na Gazu i povlačenje svih snaga, ponavljajući svoj stav nakon što je Izrael održao sastanak sa katarskim i egipatskim posrednicima.

“Uspjeh pariskog sastanka zavisi o tome hoće li okupacija [Izrael] pristati okončati sveobuhvatnu agresiju na Pojas Gaze”, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri novinskoj agenciji Reuters.

Hamas drži oko 132 zarobljenika. Grupa kaže da za njihovo potpuno oslobađanje Izrael mora osloboditi hiljade Palestinaca koje drže u svojim zatvorima.

08:43 Američki senatori pozivaju na direktne udare na Iran

Nekoliko američkih senatora, koji kažu da ne žele rat, pozvali su na direktne napade na Iran nakon što su u napadu za koji je odgovornost preuzela grupa koju podržava Iran u Iraku, ubila tri američka vojnika na granici Sirije i Jordana.

“Ciljajte Teheran”, napisao je John Cornyn iz Teksasa na platformi X.

Kasnije je pojasnio da je mislio na napade na Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC), a to bi bilo “odvraćanje, a ne rat”.

Lindsey Graham iz Južne Karoline pozvao je predsjednika Bajdena da “napadne ciljeve od značaja unutar Irana” – takođe u svrhu “odvraćanja”.

Tom Cotton iz Arkansasa rekao je da želi vidjeti “razornu vojnu odmazdu protiv iranskih terorističkih snaga, kako u Iranu tako i širom Bliskog istoka”.

Roger Wicker iz Mississippija takođe je pozvao na “direktni udar na iranske ciljeve i njegovo vodstvo”, dok je Chuck Grassley iz Iowe na pltformi X napisao: “Hoće li predsjednik Bajden konačno preduzeti odlučnu akciju protiv Irana?”.

08:25 UN: ‘Prekomjerna kašnjenja’ na izraelskim kontrolnim tačkama sprečavaju pomoć sjevernoj Gazi

Samo osam planiranih misija UN-a u sjevernoj Gazi uspješno je obavljeno od početka januara, objavila je UN-ova humanitarna agencija na okupiranim palestinskim teritorijima (OCHA oPt) u svom najnovijem ažuriranju.

OCHA tvrdi da su izraelske vlasti ovog mjeseca uskratile dopuštenje za 29 konvoja pomoći, dok su druge isporuke bile ometene “pretjeranim kašnjenjima” na izraelskim kontrolnim tačkama i prijetnjama po sigurnost humanitarnih radnika.

UN je naveo da su isporuke bolnicama i vodovodnim i sanitarnim objektima sjeverno od rijeke Wadi Gaza “uglavnom odbijene”.

07:01 Hamas: Upozorili smo SAD na širenje sukoba

Zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kaže da je palestinska grupa upozorila američku administraciju na širenje sukoba na Bliskom istoku kao rezultat “agresije na Gazu”.

Abu Zuhri je rekao da će arapski i muslimanski narod “nastaviti svoju ulogu u zaštiti palestinske krvi, a ono što se događa u Gazi je sramota za svijet”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR