13 °

max 24 ° / min 13 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 13°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU odlučuje o početku pregovora s BiH

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Region

Comments 0

EU odlučuje o početku pregovora s BiH

Izvor: AJB

Autor: Antena M

  • Viber

Čelnici država članica EU-a okupiće se na redovnom proljećnom sastanku s kojeg Bosna i Hercegovina očekuje odluku o početku pristupnih pregovora s velikim izgledima da to i dobije, s tim da će vjerovatno morati da ispuni neke uslove za usvajanje pregovaračkog okvira na temelju kojeg se vode pregovori, piše Hina.

Šefovi država i vlada država članica odlučivaće o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Uniji.

Impresivni koraci

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je Bosna i Hercegovina, od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine, napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina”, rekla je fon der Lajen.

“Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i bezbjednosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma”.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Evropska unija odborila je status kandidata u decembru 2022.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR