12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predsjednik Srbije vrijeđa i Gruhonjića: Ne smije biti ugrožen, ali sram ga bilo

Region

Comments 5

Predsjednik Srbije vrijeđa i Gruhonjića: Ne smije biti ugrožen, ali sram ga bilo

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da fizički integritet profesora novosadskog Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića ne smije biti ugrožen ali ga je javno iskritikovao.

U javnom obraćanju o geopolitičkom položaju Srbije, Vučić je 29. marta govorio i o slučaju profesora Gruhonjića koji je danima izložen progonu desničara i vlasti, rekavši da je Srbija demokratska zemlja u kojoj nikome ne smije da bude ugrožen fizički integritet.

"Štitiću njegovo pravo da drugačije misli, iako lično mislim ono što drugi ne smiju da kažu: Sram te bilo Dinko Gruhonjiću, sram ga bilo za Dinka Šakića, ustaškog zlikovca koji je pobio hiljade Srba", rekao je Vučić, prenosi Pobjeda.

Povod za napade na Gruhonjića proteklih dana je montiran snimak koji nedjeljama kruži društvenim mrežama, a u kojem Gruhonjić navodno veliča komandanta ustaškog logora Jasenovac iz Drugog svjetskog rata Dinka Šakića.

U ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom 21. marta je osvanuo grafit "Dinko Šakiću za večni dom si spreman". U potpisu je neregistrovana desna organizacija "Srpska Vojvodina".

Grupa demokratskih aktivista i građana prekrečila je sjutradan tu preteću poruku ali je već iduće večeri ponovo ispisano "Džabe si krečio".

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio je 28. marta rad nakon što je grupa uglavnom mlađih muškaraca na poziv Studentskog parlamenta blokirala tu instituciju.

Oni su zahtijevali da se Gruhonjiću uruči otkaz zbog, kako su naveli, "govora mržnje". Nosili su srpske zastave, dok je jedan od njih bio u majici sa likom Milorada Ulemeka Legije osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je za Radio Slobodna Evropa da sprovodi predistražni postupak povodom prijetnji novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Teško tome koga Vučiċ štiti,kao što ,,štiti''Dinka Gluhonjiċa! Ovo je ustvari poziv da njegovi štiċeni kriminalci nasrnu na njega,bez straha da će trpjeti bilo kakve posljedice!

nenad_mne

Kada te Vučić "brani", pakuj kofere! Da li je AV, ikada, napustio radikalsku,zločinačku, logiku?

Vanja

Kad god se otkrije neka Vuciceva afera, ovaj put je to prodaja Generalstaba VRS i "Oskar", njegov tim za skretanje paznje javnosti pocne raditi punom parom. Igrom slucaja, izabran je prof. Gruhonjic, a nekada su to bili, danas vec deplasirani, atetati na Vucica, crni panter vidjen u Apatinu, i sl.