11 °

max 14 ° / min 7 °

Utorak

20.02.

14° / 7°

Srijeda

21.02.

14° / 5°

Četvrtak

22.02.

12° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 8°

Nedjelja

25.02.

9° / 7°

Ponedjeljak

26.02.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vrijeme Turaka, a Srba kao u NDH"

Društvo

Comments 13

"Položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vrijeme Turaka, a Srba kao u NDH"

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Patrijarh srpski Irinej ocijenio da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba NDH.

Komentarišući poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te poruka da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijart Irinej je kazao da je tako nešto nezamislivo u 21. vijeku.

“Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vrijeme, to bi se moglo razumijeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju”, kazao je patrijarh za „Dan“.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome riječi i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina, i ono što pripada zvaničnoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo ako do toga dodje, angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati cijeli svijet. Crkva i vjernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje”, istakao je patrijarh Irinej.

On je nezadovoljan i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

“Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost. To je jedan narod koji se podijelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo”, kazao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je kazao da ga podsjeća na stanje u Hrvatskoj u doba fašizma.

“Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina 'podijeli pa vladaj' pa se vjerovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svjesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi", poručio je patrijarh.

Komentarišući slanja crnogorskih vojnika na Kosovo, patrijarh smatra da je to nonsens.

"I to je jedan nonsens Hamer vremena! Nažalost. Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumiju.

Tim prije što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno djelo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom djelu”, zaključio je Irinej u intervjuu za "Dan".

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

maras m

Vole srbi hrvate , nemogu a da nas ne spominju . To nam je na diku i ponos jer kako se ono kaže , za dobrim se konjem diže prašina

Katunjanin

Ovakvo ponasanje visokodostojnika Srpske crkve svakom ko dobro i logicno razmisi,pokazuje da oni ne vjeruju u Boga (po onome kako Biblija kaze )To jest pokusavaju da ga zarobe za njihovu Srpsku stvar da ga asimiliraju na neki nihov (bolestan nacin ne shvatajuci da zapravo ceraju narod od vjere i Boga)Naravno da se ovo ne odnosi na oni zdravomisleci dio Srpskog naroda pa cak i dijela klera

flamates

Iśko lažeš koliko si težak, prvo Srba u vrijeme Turaka u crnoj Gori nije bilo, a drugo u Srbiji im je bilo vrlo ugodno.