10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kiril izvodi na crkveni sud svog najvećeg kritičara i najpopularnijeg ruskog bogoslova!

Religija

Tag Video
Comments 0

Kiril izvodi na crkveni sud svog najvećeg kritičara i najpopularnijeg ruskog bogoslova!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Patrijarh Kiril Gundjajev zabranio je protođakonu Andreju Kurajevu bogosluženja, objavljuje danas ruski portal „Медузa”.

Vijest je potvrđena u Moskovskoj patrijaršiji.

Takva odluka, napisao je Kiril, donijeta je u vezi sa, navodnom, „javnom uvredom na śećanje" pokojnoga nastojatelja Bogojavljenske saborne crkve u Moskvi i Kirilova bliskoga saradnika, protojereja Aleksandra Agejkina.

Međutim, to nije jedini razlog mjera protiv Kurajeva, navodi Kiril: „I takođe uzimajući u obzir Vaše prethodne postupke u kojima ste me izložili prigovorima“. Zabrana će važiti sve dok eparhijski crkveni sud ne donese odluku.

Andrej Vjačeslavovič Kurajev (57) najpopularni je savremeni ruski bogoslov. Autor je zapaženih knjiga, saradnik na naučnim projektima i poznati medijski lik. Od 2004. do 2013. profesor Moskovske duhovne akademije.

Iako je 2008-2009, kao uticajni kolumnista, podržao izbor Kirila Gundjajeva za patrijarha, biće par godina docnije udaljen iz crkvenoga establišmenta.

Najprije, razotkrio je licemjernu poziciju Moskovske patrijaršije koja, slijedeći politiku Vladimira Putina, vodi „krstaški rat” protiv homoseksualaca, a istovremeno u svome episkopatu ima desetine „голубых” arhijereja. Homoseksualci pod mitrama, ili oni u svešteničkim mantijama, po pravilu, „na vezi su” i pod kontrolom službi bezbjednosti.

Krajem 2013. i početkom 2014. Andrej Kurajev aktivno piše i govori o prisustvu „голубого” lobija u Ruskoj crkvi. U jednome TV intervjuu je kazao:

„Radi se o tome da je od 1960-ih jedan od najdirektnijih puteva za uspon u crkvenoj karijeri, nažalost, povezan sa takvim modelom. Sada su to veoma moćni arhijereji. I, kao rezultat, imamo homoseksualni lobi. To ne znači da su svi arhijereji takvi, ne. Možda 50 njih su homoseksualci od 360 naših arhijereja. Ali, problem je što su ostali zastrašeni, ostali ćute”.

Kurajev je ubrzo dobio otkaz na Moskovskoj duhovnoj akademiji.

Takođe, Kurajev je osudio rusku okupaciju i aneksiju Krima: „Od samoga početka krimskih događaja rekao sam – a ja sam ruski nacionalista – da mi se to stvarno ne sviđa. Jer, to je loša matematika: dobijamo Krim, ali trajno gubimo cijelu Ukrajinu”. 

Kritikovao je patrijarha Kirila: „On, koji je ranije rekao da su Kijev i Ukrajina njegov rodni dom, nije došao u ovu kuću kada je u njoj izbio požar. Malo je vjerovatno da će mu to Ukrajinci zaboraviti”.

Posljednjih neđelja, tokom epidemije koronavirusa, Kurajev se žestoko obrušio na zbivanja u Ruskoj crkvi. Neke od tih članaka smo objavili na „Anteni M”…

 

Paradoks se ogleda i u tome da je, još prekjuče, Kiril zaprijetio crkvenim sudom i administartivnim mjerama onim sveštenicima koji, zbog nepoštovanja njegovih naredbi i uputstava o zatvaranju hramova, nekoga zaraze koronavirusom.

Upravo je Kurajev, pozivajući se na provjereno crkveno iskustvo prošlih stoljeća, kada su harale masovne zaraze kuge ili kolere, od početka COVID 19 epidemije u Rusiji tvrdio da treba odmah zatvoriti hramove i ne izlagati besmislenim rizicima živote i vjernika i sveštenstva. Takve mjere Ruska crkva je, po naredbi državnih vlasti, samo za neke aglomeracije, preduzela tek počevši do 13. aprila – ispostavilo se da je to bilo kasno.

Prema juče objavljenim podacima, više od 5 odsto sveštenstva Ruske crkve u glavnome gradu Rusije zaraženo je koronavirusom!

„Nijedna zajednica nijedne zemlje nema veći procenat zaraženih. I to uprkos činjenici da su hramovi zatvoreni”, kazao je protojerej Vladimir Vigiljanski, nastojatelj hrama Svete mučenice Tatjane pri Moskovskome državnome univerzitetu, takođe i bivši Kirilov press-sekretar.

„Odakle ovolike brojke kod moskovskga klira?”, pita se o. Vladimir u izjavi za portal „Газета.Ru”. „Iskreno, jednostavno ne shvatam. Vjerovatno postoji neka vrsta Božijega proviđenja!“

U međuvremenu, preminula su još tri monaha i jedan sveštenik, a broj inficiranih u jerarhiji i dalje raste. Gradske vlasti u Kijevu su juče objavile da sveštenici ogranka Ruske crkve (UPC-MP) čine čak 14 odsto svih zaraženih na teritoriji prijestonice Ukrajine!

„Mnogi manastiri, arhijereji i sveštenici obično kriju bolesti ili su ograničeni na javnu izjavu da je test dao pozitivan rezultat”, piše sociolog religije Nikolaj Mitrohin u članku za portal „Republic”.

„Širenje zaraze u Ruskoj pravoslavnoj crkvi veoma se razlikuje od italijanskoga scenarija. Stotine, ako ne i hiljade sveštenika, tamo su zaraženi, a umrlo ih je desetine. Međutim, ovo je bilo isključivo obično sveštenstvo, koje je, ne shvatajući u potpunosti opasnost, išlo u bolnice da ispovijedi zaražene, učestvovalo u sahranama oboljelih od korone, dakle nastavilo svoj društveni i misionarski rad i, naravno, postalo aktivno zaraženo. Međutim, u Ruskoj pravoslavnoj crkvi virus ide ‘gore’ – među arhijereje”.

„Koronavirusom su zaraženi svi glavni centri Ruske crkve”, piše Mitrohin, „uključujući administraciju Moskovske patrijaršije – šefa njezine administracije, koji je, ironično, rukovodio opštom crkvenom komisijom za borbu protiv koronavirusa, kao i šefa patrijaršijskoga protokola”.

Prema neslužbenim podacima, koji se temelje na medijskim izvještajima, ovi arhijereji Ruske crkve u Rusiji, zatim u Bjelorusiji, Ukrajini i Moldaviji su zaraženi koronavirusom:

1.  Mitropolit višgorodski i černobiljski Pavel Lebid

2.  Arhiepiskop obuhovski Jona Čerepanov

3.  Mitropolit kijevski Onufrij Berezovski

4.  Mitropolit borisopoljski i brovarski Antonij Pakanič

5.  Episkop belogorodski Silvester Stojčev (tvrdi da je izliječen)

6.  Episkop borisovski i maringorski Venjamin Tupeko

7.  Arhiepiskop novogrudski i slonimski Gurij Apaljko

8.  Mitropolit ternopoljski i kremencki Sergij Gensicki

9.   Episkop želenogorski i ljgovski Venjamin Kovaljov (umro)

10.  Mitropolit voskresenski Dionisij Porubaj

11.  Episkop zvenigorodski Pitirim Trorogov

12.  Episkop sergijevo-posadski Paramon Golubka

13.  Mitropolit čeljabinski i miaski Grigorij Petrov (izliječen)

14.  Episkop pavlo-posadski Foma Mosolov

15.  Episkop bronicki Foma Demčuk

16.  Episkop jedinecki i bričanski Nikodim Vulpe

17.  Episkop zgurovski Amvrosij Vajnagij

18.  Episkop volnovahski Amvrosij Skobiola

19.  Mitropolit ternopoljski i kremenecki Sergij Gensicki

20.   Episkop biševski Kiril Bilan…

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR