10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raščinjen i najpoznatiji ruski bogoslov – Moskovska patrijaršija nastavlja čistku svojih kritičara

Religija

Tag Video
Comments 0

Raščinjen i najpoznatiji ruski bogoslov – Moskovska patrijaršija nastavlja čistku svojih kritičara

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Protođakon Andrej Kurajev je odlukom Eparhijskoga crkvenog suda u Moskvi raščinjen – javljaju ruske agencije.

Andrej Vjačeslavovič Kurajev (58) najpopularniji je savremeni ruski bogoslov. Autor je zapaženih knjiga, saradnik na naučnim projektima i poznati medijski lik. Od 2004. do 2013. profesor Moskovske duhovne akademije. Vijest o raščinjenu je obišla svjetsku pravoslavnu javnost.

Eparhijski sud je presudio u odsustvu Kurajeva, koji ima zdravstvene probleme i otežano se kreće. Pretres je bio zatvoren za javnost. Kurajev je tražio da se odloži za januar, jer, saopštio je, „u novogodišnjoj noći Moskva je zaglavljena u gužvi, a u metrou je opasno voziti se zbog pandemije“.

Kako smo objavili, ruske vlasti su prije par dana uhapsile shimonaha Sergija Romanova (66), koji ima na hiljade pristalica među pravoslavnim hrišćanima u Rusiji.

Shimonah (najveći čin u monaštvu) je još jedan od poznatijih kritičara vrha Ruske crkve. Sergij je enormnu popularnost i u nekim strukturama ruske laičke elite stekao nakon što je u proljeće ove godine kategorično odbačio naloge vrha Ruske crkve o preventivnim mjerama u crkvama protiv kovida-19.

On je, takođe, pozvao „Božji narod da izađe na ulice”, rusku vlast je nazvao – bezakonom i satanskom, proklinjao Vladimira Putina…


Uhapšen je u dramatičnoj akciji ruske policije koja se sukobila sa shimonahovim pristalicama u jednome manastiru na Uralu. Priveden u državni sud. Prethodno, crkveni sud je shimonaha raščinio.


Sada u presudi o raščinjenju protođakona Andreja Kurajeva se navodi da je on „21. aprila 2020. objavio uvrjedljiv opis protojereja Aleksandra Agejkina, koji je toga dana umro od posljedica koronavirusne infekcije“.

Otac Aleksandar Agejkin je bio bliski saradnik patrijarha Kirila Gundjajeva.


Kurajev je 21. aprila napisao: „Prva smrt među moskovskim sveštenicima. Protojerej Aleksandar Agejkin u mom śećanju, ovaj ostaće kao tupi karijerista koji se probio na temelju VIP usluga“.

Eparhijski sud je u tom pisanju vidio znake „bogohuljenja na Crkvu“.

Odluka o svrgavanju Kurajeva iz njegovoga dostojanstva stupiće na snagu ako je odobri patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril Gundjajev. Do tada se na nju može uložiti žalba.

Krajem aprila Kiril je ukazom zabranio Kurajevu sveštenosluženje.



U ukazu patrijarha, ponašanje Kurajeva nazvano je „nemoralnim“ i „posebno ciničnim“.

Međutim, to nije jedini razlog rigoroznih mjera protiv Kurajeva, naveo je Kiril: „I takođe uzimajući u obzir Vaše prethodne postupke u kojima ste me izložili prigovorima“.

Naime, Kiril i Kurajev imaju kontroverznu zajedničku prošlost. Kao uticajni kolumnista, Kurajev je 2008-2009. podržao izbor Kirila za patrijarha. No, Kiril će ga docnije udaljiti iz crkvenoga establišmenta.

Najprije, razotkrio je licemjernu poziciju Moskovske patrijaršije koja, slijedeći politiku Vladimira Putina, vodi „krstaški rat” protiv homoseksualaca, a istovremeno u svome episkopatu ima desetine homoseksulanih („голубых”) arhijereja.

Homoseksualci pod mitrama, ili oni u svešteničkim mantijama, zbog kompromitujućih materijala, po pravilu, „na vezi su” i pod kontrolom službi bezbjednosti.

Krajem 2013. i početkom 2014. Andrej Kurajev aktivno piše i govori o prisustvu „голубого” lobija u Ruskoj crkvi. U jednome TV intervjuu je kazao:

„Radi se o tome da je od 1960-ih jedan od najdirektnijih puteva za uspon u crkvenoj karijeri, nažalost, povezan s takvim modelom. Sada su to veoma moćni arhijereji. I, kao rezultat, imamo homoseksualni lobi. To ne znači da su svi arhijereji takvi, ne. Možda 50 njih su homoseksualci od 360 naših arhijereja. Ali, problem je što su ostali zastrašeni, ostali ćute”.

Kurajev je ubrzo dobio otkaz na Moskovskoj duhovnoj akademiji. Takođe, Kurajev je osudio rusku agresiju na Ukrajinu:

„Od samoga početka krimskih događaja rekao sam – a ja sam ruski nacionalista! – da mi se to stvarno ne sviđa. Jer, to je loša matematika: dobijamo Krim, ali trajno gubimo cijelu Ukrajinu”.

Kritikovao je patrijarha Kirila: „On, koji je ranije rekao da su Kijev i Ukrajina njegov rodni dom, nije došao u svoju kuću kada je u njoj izbio požar. Malo je vjerovatno da će mu to Ukrajinci zaboraviti”.

Inače, Kiril se još od 8. oktobra nalazi u „samoizolaciji” luksuznoga zdanja „Skit” (Объекте „Скит") u Odincovskome rejonu administrativne Moskovske oblasti. Tu je okružen monahinjama!

Kiril kontakte s vanjskim svijetom i upravljanje Crkvom sprovodi putem mobilnih telefona, a zasijedanja Sinoda održava video linkovima. Čuva ga tajna služba (FSB)!

Od početka panepidemije, Andrej Kurajev se žestoko obrušio na zbivanja u Ruskoj crkvi. Neke od tih članaka smo proljetos objavili na „Anteni M”…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR