16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gagić: Unutar Crkve Srbije zavjera protiv patrijarha, ruše ga u paketu s Vučićem?

Religija

Comments 2

Gagić: Unutar Crkve Srbije zavjera protiv patrijarha, ruše ga u paketu s Vučićem?

Autor: Antena M

  • Viber

Vedran Gagić, uticajni srpski bogoslov blizak Porfiriju-Prlu Periću, te Irineju Buloviću i postjećoj garnituri Sinoda ili „crkvenoj vladi” Patrijaršije Srbije (SPC), objavio je, aludirajući na neimenovane strukture ili klirike, kako je na djelu „pokušaj javnoga kreiranja virtuelne negativne crkvene stvarnosti”, da to „predstavlja javno iznijeti PROGRAM DJELOVANJA protiv SPC”, čak „UPOZORENJE ili možda čak PRIJETNJU novoizabranom patrijarhu od strane nekih NEZADOVOLJNIH zbog ovoga ili onoga”.

Navodi kako se unutar Crkve Srbije šire glasine da „u arhijerejskome saboru „postoje dobri i loši momci”, pri čemu je „Sinod=Vučić, pa onda napadati sve u paketu”; a „poslije Vučića glavni krivac za sve u Crkvi je episkop bački Irinej” i „patrijarha treba spasti iz ‘kandži’ Sinoda, što u prijevodu treba da shvatite kao – PATRIJARH NIJE SVOJ”, etc.

„Svjedočimo upravo svemu navedenome, iznijetome u periodu od upokojenja patrijarha Irineja (Gavrilovića) do izbora novoga patrijarha”, navodi Gagić. „Patrijarh Porfirije se OPTUŽUJE za sve i svašta i još ponešto, SISTEMATSKI, KOORDINIRANO i REGIONALNO”.

Tvrdi da se vrši „nasilno poistovjećivanje” na liniji SPC-politika. „Sve ovo se čini u pustoj nadi da će nekim političkim prevratom uspjeti da se UJEDNO IZVRŠI I CRKVENI PREVRAT”.

Gagić u objavi na svome profilu na društvenoj mreži dodaje kako je, biva, „ovo je jako čudno jer je SA Sabor pokazao potpunu podršku episkopata naše Crkve trojici kandidata za Patrijarha od kojih ni jedan nije opozicija SPC”.

Napominjemo, zimus su trojica glavnih kandidata (ušli u drugi krug) za izbor bili Porfirije Perić, Irinej Bulović, Jefrem Milutinović. Među njima nijesu episkopi iz Crne Gore: Joanikije Mićović i Kirilo Bojović su ispali u prvome krugu glasanja, a Metodije Ostojić, tada vikar, nije mogao biti kandidat.

Gagić u rezimeu javno upozorava Patrijaršiju Srbije: „Treba obratiti pažnju na dva momenta: 1. Da postoji zamisao da se legitimno izabrana CRKVENA VLAST RUŠI, sve U PAKETU S POLITIČKOM; 2. Da postoji zamisao o organizovanju UNUTARCRKVENE POBUNE protiv patrijarha”.

U ranijim napisima Gagić je najavljivao poteze Patrijaršije Srbije koji su se, na primjer u odnosu na srpske eparhije u Crnoj Gori, uglavnom desili – uključujući ukidanje Episkopskoga savjeta, „Pravoslavne crkve Crne Gore” i arhiepiskopske titule Amfilohija Radovića, ili kadrovsku čistku „autonomaša” iz središta eparhije na Cetinju; o tome pročitajte na linkovima dolje…

Amfilohije nema mandat od SPC da vodi pregovore sa Vladom CG?

Sinod iz BG nezvanično upozorio Gojka Perovića: Amfilohijev nasljednik se neće birati u Crnoj Gori

Poručuju iz Srbije: Mitropolit crnogorsko-primorski tek 4. po rangu u SPC

Vidovdan: Gojko Perović promijenio ploču – više ne pominje da će CG birati novog mitropolita

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

haker

PA njega ne samo da treba ukloniti sa mjesta patrijarha nego i krivicno goniti zbog izazivanja vjerske mrznje i haosa u CG 4.i 5.septembra!