18 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sporazumom Srbije i Crne Gore do tješnje saradnje u oblasti obrazovanja

Izvor: foto: Ministarstvo prosvjete Srbije

Društvo

Comments 0

Sporazumom Srbije i Crne Gore do tješnje saradnje u oblasti obrazovanja

  • Viber
Ministri prosvjete Srbije i Crne Gore Mladen Šarčević i Damir Šehović potpisali su danas sporazum između dvije vlade o saradnji u oblasti obrazovanja kojim se stvara pravni okvir za uspostavljanje i razvijanje saradnje obrazovnih institucija, razmjenu profesora, predavača, stipendija, informacija i publikacija.

Sporazumom su definisani konkretni oblici saradnje i načini na koje će se ona ostvariti. Između ostalog predviđeno je formiranje mješovite komisije, podsticanje aktivne saradnje u oblasti obrazovanja, podsticanje neposrednih kontakata državnih i obrazovnih institucija, razmjena nastavnika, razmjena iskustava u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Takođe, predviđena je razmjena univerzitetskih predavača, akademskih stručnjaka, gostujućih profesora, formiranje partnerstva škola i multilateralnih školskih mreža, saradnju u oblasti inkluzije i obrazovanja odraslih, razmjenu stipendija, organizovanje konferencija i seminara i drugo.

Tokom bilateralnog sastanaka ministri su razmenili iskustva i planove o pravcima razvoja reformi obrazovanja.

Šarčević je upoznao sagovornika o zakonskim rješenjima koja imaju za cilj unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja. On je naveo i da se prvi put donosi Zakon o dualnom obrazovanju.

"”Pri izradi nacionalnog modela dualnog i preduzetničko obrazovanja oslanjali smo se na iskustva razvijenih zemalja, ali nismo prepisivali rješenja već smo posebnu pažnju posvetili specifičnostima Srbije", rekao je Šarčević.

Kako je rekao Damir Šehović, Crnu Goru u oblasti obrazovanja u narednom periodu očekuju mnoge promjene, a najviše u visokom obrazovanju.

"Čeka nas promjena modela studija, ali i modela finasiranja. Biće povećana izdvajanja ali i odgovornost univerziteta. Kada je riječ o srednjim stručnim školama najveći problem je što ne školuju kadar za tržište i u toj oblasti će nam iskustva Srbije u mnogome pomoći", naveo je Šehović. (Tanjug/Blic)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR