10 °

max 15 ° / min 9 °

Petak

04.12.

15° / 9°

Subota

05.12.

15° / 8°

Nedjelja

06.12.

16° / 8°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 10°

Utorak

08.12.

12° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 10°

Četvrtak

10.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Karađorđevići se krštavali, vjenčali i sahranjivali u autokefalnoj Crnogorskoj crkvi (1)

Istorija

Tag Gallery
Comments 11

Autor: Antena M

  • Viber

Karađorđevići se krštavali, vjenčali i sahranjivali u autokefalnoj Crnogorskoj crkvi (1)

Piše: Vladimir Jovanović

„U srijedu 4. o[voga] m[jeseca] kršten je drugorođeni sin Njihovijeh Svjetlosti Knjaza Petra A. Karađorđevića i Kneginje Zorke”.

Citirao sam – prvi put za savremenu našu javnost – dio izvještaja „Glasa Crnogorca”, izdanje iz jula 1889. godine, koji donosi podatak da je Aleksandar Karađorđević, potonji regent i od 1921. do 1934. kralj SHS/Jugoslavije, kršten na Cetinju u autokefalnoj Mitropoliji crnogorskoj – Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

„Pri svetome krštenju”, navodi se u izvještaju „Glasa Crnogorca”, „činodjejstvovao je Visokopreosvešteni Mitropolit Mitrofan uz pripomoć cetinjskog sveštenstva. Jektenija odgovaralo je naše pjevačko društvo notalno. Mladenac je kršten imenom Aleksandra”.

Novokršteni je budući dželat i autokefalne Crkve i Crne Gore – nezavisne države u kojoj je rođen i u kojoj je od 1918. proizveo tolike narodne nesreće, užase i bratoubilaštvo.

Ali, zla kob će 1934. u Marselju stići i „Acu palikuću”, a prokletstvo Karađorđevića se potom vjerno ogleda i u dinastičkoj sudbini njegova maloljetnoga potomka Petra II koji je aprila 1941. svoju kraljevinu napuštio iz Kapina polja kod Nikšića da se u nju nikad živ ne vrati.

Nije naodmet citirati iskrene (i zaludne) crnogorske želje iz 1889. da novokršteni Aleksandar Karađorđević specijalno bude i „čestit na mnogaja ljeta”:

„Poživi, dragi Bože, krštenog mladenca zdrava, sretna i čestita na mnogaja ljeta, da bude vjerna slika svojijeh Svijetlijeh Roditelja i slavnijeh predaka Njegovijeh. Amin, da Bog da!”

Evo i faksimila cjelokupna izvještaja o tome „Glasa Crnogorca”…

 

(Nastavlja se)

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Lili

Sve crnogorci. Otac poreklom majka Zorka željna vladti. Baba i deda knjaz Nikola i knjeginja Milena žele da im ćerke budu kraljice . Rusija,Italija i Srbija da se zavlada što većom teritorijom .

Crnogorac

Nemas ti pojma o zivotu,uzmi srBski kalendar pa nadji tog sveca sto ga pominjes u njihovom kalendaru prije 1998 godine,ti si samo jedan od onih 28% zavedenih

nenad_mne

Najbolji primjer srpskog ponašanja je Vučić! Učestvuje u programu gdje neki pulmolog, za virus kaže da je "smešan", a Vučić , kada nastane "vuna KIćo", cijeloj Srbiji, i srbljima iz okruženja", kaže LAŽETE niko to nije rekao...??? E možete misliti kako pričaju gdje se pozivaju na babologiju!?