13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reagovanje Ministarstva na izjave Joksimovića: Zašto niste reagovali kao ljekar pod zakletvom?

KORONAVIRUS

Comments 6
Reagovalo Ministarstvo zdravlja

Reagovanje Ministarstva na izjave Joksimovića: Zašto niste reagovali kao ljekar pod zakletvom?

Joksimoviću su postavili nekoliko pitanja

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni direktor u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić reagovao je na izjavu epidemiologa Milka Joksimovića.


Kaže kako on Joksimovića moli da mu upotpuni znanje o broju oporavljenih pacijenata zaraženih COVID-19 virusom, nakon 14 dana, i još nekim epidemiološkim činjenicama od početka ove pandemije.

"Svakako bitno, da konkretno saopšti procenat pacijenata koje su epidemiolozi nakon 14 dana pozvali i produžili im status oboljelog od COVID-19? Ako je on u novom saznanju da je 14 dana, kod nehospitalizovanih pacijenata, nepouzdan rok za oporavak od virusa, Institut za javno zdravlje treba da obavijesti naučne krugove o tome i svakako upodobi svoje nacionalne procedure. Trajanje eventualnih bolesti koje su posledica virusa, a to već nije oblast epidemiologije, Ministarstvo zdravlja prati kroz druge grane medicine i uspostavljene protokole, a što nije relevantno za kumulativno analiziranje broja aktivno zaraženih COVID-19 virusom", kaže Sekulić.

Takođe traži da ga upozna - koliko je bilo slučajeva, u vremenu kada se nije znala dužina obolijevanja od COVID-19 virusa, da epidemiolozi nijesu fizički postizali da kontaktiraju oboljelog pacijenta nakon 14 dana.

"Ako je toga bilo, zašto, kao epidemiolog, nije javno od Vlade zahtijevao jačanje kapaciteta Instituta za javno zdravlje i ostatka zdravstvenog sistema?

Epidemiološki, zašto nije, kao ljekar pod zakletvom, upozorio prethodnu Vladu da ne smije da objavi lične i medicinske podatke njegovih pacijenata, jer je to protivno zakonima i etici?

Da li je, kada je Institut za javno zdravlje donio naredbu da se broj dnevno testiranih gradjana limitira i svede na nerazumnu i opasno malu brojku, podigao glas? Kao epidemiolog, da li je znao da to vodi sigurnom gubitku kontrole kretanja epidemije, pa dalje mogućoj eksploziji broja zarazenih i kolapsu zdravstvenog sistema?", pita Sekulić.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Predrag Malešić

Aco, ako budeš ovo čitao, i sjetiš se mene iz Elektro škole, jer smo u prvom razredu bili zajedno u razredu, ti si njega ponavljao pa je naša generacija nastavila bez tebe. Kako si ti postao direktor nečega ja ne znam, ali svakako ti čestitam. Pusti Aco medicinu, vjeruj mi nisi ti za to. Naiisktenije, tvoj drug iz razreda.

milogorka

Ne diraj doktora ti neznani "junace",najlakse je na tu profesiju udariti! a sto zivot ostavise po bolnica niste se sjetili da im plate povecate! dr Joksimovicu, slobodu rijeci postujem, ne daj se !

Hej to sekretare!

Neka ti prozivke, no se ti mici sa yog mjesta sto si ga okupirao sa jbb apostolkom! Vase lazi se ne mogu pretvorit u istinu, ma nikako! Dzaba se k...... Ostavke!!!! Smrt fasizmu!