14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjige koje pomjeraju granice - preporuke Maje Bogojević

Kultura

Comments 1

Knjige koje pomjeraju granice - preporuke Maje Bogojević

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Osnivačica i urednica prvog crnogorskog filmskog časopisa Camera Lucida pored kinematografije cijeni i vrhunsku literaturu. Posebno voli da čita djela u originalu, ako poznaje jezike na kojem su napisana. Teško joj, navodi, pada sačinjavanje liste, ali izdvaja pet čarobnih i kolosalnih knjiga - djela pet hrabrih i briljantnih žena.

Maja Bogojević je diplomirala engleski i španski jezik na Université Libre u Briselu, magistrirala Teoriju filma i medija na londonskom Westminster University i doktorirala Antropologiju roda u Sloveniji. Crnogorska javnost je zna i kao profesorku, teoretičarku i kritičarku filma, prevoditeljku…

***

Simone de Beauvoir - Drugi pol

Monumentalno djelo, možda i najvažnije 20. vijeka (trebalo bi ga uvesti kao obaveznu literaturu u školama, i za učenike i nastavnike) u kojoj je Simone de Beauvoir uspjela već 1949, prije uvođenja podjele na pol i rod, da briljantno objasni kompleksnosti anti-esencijalističke teorije tijela, subjektiviteta, mitova (stereotipa) o ženi, biološkom polu itd. Rušeći sve generične granice, ova kolosalna knjiga izmiče bilo kakvoj klasifikaciji, a njena autorka se slobodno kreće kroz razne discipline, umjetničke forme i žanrove, od književne i umjetničke kritike, memoara, sociologije, do psiho-analize, medicine, biologije, istorije, politike i filosofije.

Virginia Woolf – Ka svetioniku

Teško je izabrati samo jedno djelo V. Woolf, ali ovom njenom, možda najoriginalnijem, djelu se najrađe vraćam. Eksperimentalna poema, koja se poigrava pravilima fikcije i pomjera granice stvarnosti i svijeta kakvog smo mislili da ga poznajemo.

Alexandra David Néel – Tibetan tale of love and magic 

Posebno sam srećna zbog ove, široj publici manje poznate knjige, koju sam davno dobila na poklon u njenom rijetkom, prvom izdanju na engleskom jeziku iz 1928. Ne znam da li postoji prevod na naše jezike. Alexandra David-Neel je bila francuska istraživačica, spisateljica, anarhista, spiritualista, poznata po svojim hrabrim putovanjima u Tibet 20-ih godina prošlog vijeka, kada je to bilo zabranjeno strancima, a posebno ženama. Napisala je više od 30 knjiga i putopisa o istočnim religijama i filosofijama. Ovu knjigu je teško kratko opisati, jer je baš kao što naslov (moj prevod - Tibetanska priča o ljubavi i magiji) sugeriše - čarobna knjiga o ljubavi i Tibetu, koja se mora pročitati.

George Sand (pseudonim za Amantine Lucile Aurore Dupin) - Povijest moga života

Volim sve od George Sand, ali u ovoj ličnoj knjizi autorka, koja preuzima muško ime u doba skrivanja žena, književnica iza muškog identiteta (prije samo dva vijeka !), suptilno raskrinkava narcisoidnost potrebe fokusiranja na sebe i svoj život, pričajući o unutrašnjem životu, životu duše. Drugim riječima, piše istoriju sopstvenog duha i sopstvenog srca. Kada ove lične impresije i putovanja u apstraktnom svijetu inteligencije i osjećanja zapisuje iskren i ozbiljan um, konstruiše se jedna sofisticirana razmjena povjerenja i simpatije između autora i čitaoca.

Amelie Notomb – sve, ali posebno Metafizika cijevi

Sjajna, inteligentna i ironično duhovita “polu/auto-biografija” autorkinog života u Japanu, ispričana kroz oči djeteta, obuhvatajući period do treće godine života, jer nakon toga, kako najavljuje autorka, “ništa se nije desilo”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Majkl

Bez veze.Sugestivno i nicim neutemeljeno.Ima toliko boljih naslova.