16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Direktorka „Grad teatra“ o svojim literarnim saputnicima

Izvor: Foto: Teodora Ćirić

Kultura

Comments 0

Direktorka „Grad teatra“ o svojim literarnim saputnicima

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Direktorka čuvenog festivala Grad teatar Milena Lubarda Marojević ne samo da mnogo cijeni pisanu riječ, već sa oduševljenjem i radošću govori o knjigama.

Sa čitaocima portala Antena M ovog četvrtka dijeli omiljenih pet naslova, napominjući da je „na nultom mjestu“ Njegošev Gorski vijenac gotovo kao fakt, a ne preporuka. Posebno, dodaje, jer je Njegoševo ukupno djelo, iako opšte mjesto naše kulture, nedovoljno i često neadekvatno pročitano.

„Prva knjiga u životu koju sam doživjela naročito intenzivno i kao nešto potpuno “svoje” jeste Gorski vijenac. Jedno minijaturno OBODovo izdanje iz 1981, svo ispodvlačeno i zavrnutih ćoškova, putuje sa mnom već skoro trideset godina, i to jeste uvijek jedna od prvih stvari koje pakujem kada se negdje selim ili mi se nešto važno događa. Iako već neko vrijeme ta puno puta pročitana i presitna slova jedva vidim bez naočara, pri svakom prelistavanju, baš pri svakom, naiđem na nešto novo što me dotakne i zamisli. Mislim da je “Gorski vijenac” za mene neka vrsta nulte knjige, one od koje sve počinje i na kojoj bi se moglo završiti.“

Lubarda Marojević nekadašnja je novinarka i direktorka RTV Budva, a njen rad oduvijek je bio usmjeren na kulturu, prije svega na instituciju po kojoj je Budva prepoznatljiva – Grad teatar. Nakon višegodišnjeg iskustva selektorke muzičkog programa programa i zamjenice direktora, od marta prošle godine je na čelu ove Javne ustanove.

***

Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog je poetski roman u kojem čitalac paralelno prati dva toka radnje: turobni život vojnika Jovana Rajića na frontu Prvog svjetskog rata, i doživljaje njegovog alter-ega, “sumatraiste” Čarnojevića unutar jednog snovidnog, zaumnog svijeta koji je postavljen tako da podvuče antiherojsku i donkihotovsku sliku rata i ratovanja uopšte.

Za one koji požele pročitati ovo remek djelo, dobro je da znaju da je ovaj roman napisan ubrzo nakon čuvene “Lirike Itake” Crnjanskog, i da je pjesma “Sumatra” na neki način manifest ovakvog, izuzetno opojnog, načina pisanja i poimanja svijeta. 

Porodična trilogija Danila Kiša, koju čine zbirka priča Rani jadi i romani Bašta, pepeo i Peščanik takođe jeste literatura kojoj se vraćam beskonačno iznova, u fragmentima i mimohodu, kao što se čovjek vraća kući u kojoj je odrastao.

Sa svom virtuoznošću kojom su pisana, ova djela predstavljaju jednu zaokruženu sliku ljudskog postojanja, viđenu očima dječaka koji prolazi kroz konstantne susrete sa egzistencijalnim, i raste kroz njih. Neponovljivi osjećaj intimne ispovijesti kakvu može ispričati samo dijete, čini sve te velike istine bliskim čitaocu, i sve njegove trenutke proživljenima.

Tomas Man, pripovjetka Tonio Kreger, još jedno je moje nezamjenljivo književno iskustvo. I ovdje se pisac vraća događajima iz djetinjstva i anticipira ih iz perspektive odraslog sebe, otvarajući pri tome jako zanimljivo razmišljanje o ljudima koji su “zarobljeni između dva svijeta”, svijeta umjetnosti i svijeta “građana” kako ih ovdje naziva. Uopšte, taj antagonizam između “građanske ljubavi prema živom i običnom” i kreativnog genija, ovdje ne samo da je personalizovan u književnom junaku, nego je, očekivano, prevaziđen, i nudi rješenje sa kojim se većina nas “običnih” može identifikovati.

Izuzetno volim poeziju Ivana V. Lalića, a naročito zbirku O djelima ljubavi ili Vizantija. Doživljavam je kao svojevrsnu vertikalu savremenog čovjeka. Onog koji jednako ima potrebu za smislom, za sigurnošću i autoritetom vječnosti, ali kojem je to teže naći u opštem savremenom metežu.

Njegova poezija uspješno sažima dvije krajnosti, savršenu melodiju i otmenost forme na jednoj, i ljudsku toplinu i iskrenu ekspresiju na drugoj strani.

Još jedna trilogija koju preporučujem nedjeljivo su tri uslovno rečeno romana Ingmara Bergmana: Najbolje namjere, Rođeni u nedjelju i Razgovori u četiri oka. Pisani na granici između drame i romana, ovo su autobiografski tekstovi čija je autentična emocionalnost hipnotički privlačna, jer se vještim stilom koji liči na prirodni tok misli otvaraju najintrigantnija, najintimnija, mnoga suštinska tabu pitanja koja prate ljude i njihove međusobne odnose.

U godini kada svijet obilježava sto godina od rođenja velikog režisera, ako to do sada niste uradili, pravi je momenat da se upoznate sa Bergmanom kao piscem. Jednako originalnim, direktnim i neodoljivim.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR