25 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putinov saradnik i analitičar: Nešto će se sigurno dogoditi na Dan pobjede

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Putinov saradnik i analitičar: Nešto će se sigurno dogoditi na Dan pobjede

Autor: Antena M

  • Viber


 
Već tradicionalna vojna parada povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi ove godine dobila je potpuno novo značenje - dok ruske snage nastavljaju invaziju na Ukrajinu, ranije ove sedmice nad ruskom prijestonicom već su protutnjali borbeni vazduhoplovi - bila je to samo proba, a u međuvremenu se intenziviraju i nagađanja o sljedećem potezu predsjednika Vladimira Putina.

Deveti maj jedan je od najvažnijih praznika u ruskom kalendaru, a u ponedjeljak će širom zemlje biti organizovane ojne povorke u znak sjećanja na sovjetsku pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. Zastave se već vijore s gotovo svake zgrade, a prozori su ukrašeni zlatnim zvijezdama. No ove godine sve će biti drugačije - jer Rusija je opet u ratu - ovog puta sa svojim susjedom.

Putin se možda ponadao da će godišnjicu moći iskoristiti kako bi ruskom narodu ponosno objavio pobjedu u Ukrajini. No, s obzirom da mu invazija baš i ne ide po planu, on tek treba ostvariti svoj nedavno izrečeni cilj da zauzme barem regiju Donbas, piše BBC-jeva dopisnica iz Moskve.

- Svi očekuju da će se nešto dogoditi 9. maja - i Putinovi neprijatelji i njegove pristalice. A upravo ta očekivanja stvorila su vakuum koji sad treba popuniti. Ako se to ne dogodi, Putin će politički izgubiti - smatra politički stručnjak Abas Galjamov, koji je nekad pisao govore za ruskog predsjednika.



 Iz Kremlja su u međuvremenu rekli kako je potpuna besmislica informacija da bi ruski predsjednik u ponedjeljak mogao objaviti rat Ukrajini - ili čak Zapadu - i regrutovati rezerviste ili čak civile kako bi popunio redove u svojoj iscrpljenoj i već pomalo demoralizovanoj vojsci.

No, mnogi stručnjaci misle da će Putin, u najmanju ruku, sve teritorijalne dobitke u istočnoj Ukrajini u ponedjeljak prezentovati kao pobjedu vrijednu slavlja. Iako je malo vjerojatno da to znači kraj rata. Galjamov pak za BBC predviđa da će ruski predsjednik Ukrajini postaviti ultimatum - ili dođite za pregovarački sto ili se borite i suočite s prijetnjom taktičkog nuklearnog oružja.

"Jedini način na koji Putin sad može pobijediti - jer sigurno će izgubiti ako ovako nastavi - jest stvaranje dojma o sebi kao apsolutno ludom tipu. On želi da se zapadni lideri i svjetska javnost uplaše, da počnu zvati Volodimira Zelenskog i kažu mu: 'Dosta je sad, ajmo ovo prekinuti. Idi za pregovarački sto i pristani na barem neke od zahtjeva koje Rusija postavlja. Jer mi smo spremni pomoći vam, ali nismo spremni umrijeti zbog vas", rekao je Abas Galjamov.

Dodaje i kako mu se čini da Putin duboko žali zbog invazije iz koje sad pokušava pronaći izlaz, a da pritom ne ispadne slabić.


No, što misle predsjednikovi ljudi? Istraživanja javnoga mnjenja pokazuju da on ima podršku većine, ali koliko je uopšte moguće vjerovati anketama u zemlji koja je kriminalizovala izražavanje bilo čega osim službenoga narativa - a isti propagira da je "specijalna vojna operacija" Vladimira Putina častan i nužan čin te - odbrana.
 
Naravno, postoji i protivljenje ruskoj invaziji, ali njega je jako teško kvantifikovati. Ulične demonstracije u prvim sedmicama rata sad su se svele tek na povremene, pojedinačne proteste. Što niti ne čudi, jer privedeno je više od 15.000 prosvjednika.

 Ruski predsjednik u domovini je stvorio paralelnu stvarnost u kojoj je Rusija i branitelj i žrtva, a agresori su Ukrajina i Zapad. Državna televizija uoči Dana pobjede još je dodatno pojačala svoju antizapadnu propagandu. Voditelji sve agresivnije kritikuju Ameriku i Evropu jer šalju oružje Ukrajini te krive Zapad za provociranje i prizivanje "Trećeg svjetskog rata".


Huškanje protiv Zapada vidljivo je i na besplatnim izložbama o NATO-u koje su organizovane u više od 20 ruskih gradova. Tako je, primjerice, na izložbi u Moskvi vodič studentima objašnjavao kako se britanske protivtenkovske rakete "upravo sad koriste protiv ruskih vojnika". Sve je popraćeno i audiozapisom pa posjeoci imaju i osjećaj da im iznad glava lete ratni avioni.

- NATO je jedan od najagresivnijih saveza u svijetu koji bez imalo oklijevanja koristi silu ne bi li ostvario vlastite interese - može se, između ostaloga, čuti na spomenutim izložbama.

Vladimir Putin svoj rat u Ukrajini takođe nastoji prikazati kao nužnu "denacifikaciju" Ukrajine. Vladu u Kijevu opisuje kao neonacističku, a njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno je izazvao bijes međunarodne zajednice kad je izjavio kako je i Adolf Hitler bio jevrejskog porijeka.

Zbog svega navedenoga je 9. maj tako važan datum za ruskog predsjednika. To je, piše BBC, prilika da se iskoristi dugo i bolno sjećanje Rusije na žrtvu koju je njezin narod podnio u borbi protiv nacističke Njemačke. Putin vješto iskorišćava prošlost kako bi legitimisao svoju sadašnjost.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Krle

Mozda Puti 9 maja u ponedeljak baci atomsku bombu na Ukrajinu ogranicenog dejstva . To bi proglasio cinom pobjede nad fasizmom .