15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN radi suprotstavljanja ruskoj “nuklearnoj ucjeni”

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Ukrajina traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN radi suprotstavljanja ruskoj “nuklearnoj ucjeni”

Autor: Antena M

  • Viber

395. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas ste na našem portalu pratili najvažnija dešavanja.

20: 53 – Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku nuklearnu ucjenu

Ukrajina je tražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN radi suprotstavljanja ruskoj “nuklearnoj ucjeni” jer je predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio da će Moskva da rasporedi nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Kijev je osudio plan i pozvao na hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN-a i pozvao međunarodnu zajednicu da "preduzme odlučne mjere" kako bi spriječila moguću upotrebu nuklearnog oružja od strane Moskve.

„Ukrajina očekuje od Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske efikasne akcije za suprotstavljanje nuklearnoj ucjeni Kremlja“ navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova šta očekuje od tih stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

19:10 Borelj:  Ako Minsk prihvati rusko nuklearno oružje to će biti prijetnja evropskoj bezbjednosti
 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ocijenio je da bi, ako Bjelorusija prihvati rusko nuklearno oružje, to značilo neodgovornu eskalaciju i prijetnju evropskoj bezbjednosti.

"Bjelorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor", napisao je Borelj na Tviteru.

Prema Boreljovim riječima, EU je spremna da odgovori novim sankcijama.

18: 43 Ukrajinska vojska neprestano dovlači nove snage u Bahmut


Ruski izvori navode da su pripadnici grupe Vagner zauzeli fabriku Azom, u sjevernom dijelu grada.
I dalje se nesmanjenom žestinom vode borbe na istoku Ukrajine.

Najteža je situacija u Bahmutu, gdje ruski izvori navode da su pripadnici grupe Vagner zauzeli fabriku Azom. Prema istom izvoru, borbe se vode i u samom gradskom središtu, u blizini upravne zgrade. Iz ukrajinskog zapovjedništva potvrđuju da se u Bahmutu vode pješadijske borbe te da njihove snage odbijaju većinu napada.

17:00 Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula, te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.

16:09 U nastavku čitajte kolumnu ukrajinskog diplomate Oleksandra Levčenka. 

15:14 Ukrajina je pozvala na hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zbog najave Rusije da će stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

14:53 NATO: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna

NATO je kritikovao Rusiju zbog njene "opasne i neodgovorne" nuklearne retorike, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, javlja Rojters, prenio je Index. 

Saopšteno je da je NATO na oprezu i da pomno prati situaciju.

13:00 Podoljak: Putin se boji poraza

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak optužio je Vladimira Putina za "kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja" i pribjegavanje taktici "zastrašivanja".

"Dajući izjavu o taktičkom nuklearnom oružju u Bjelorusiji, priznaje da se boji poraza i jedino što može je da plaši taktikom...", napisao je Podoljak.

12:35 Putin: Zapad tajno naoružava Kijev

Zapad tajno naoružava Ukrajinu, ali ruske trupe pokušavaju da unište zapadno oružje u toku isporuke, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Naša vojska uspijeva da uradi nešto, ali ne sve. Prevoze oružje tajno, noću”, rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu Rusija-24, prenosi TASS.

11:55 Njemačka: Razmještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju je zastrašivanje

Najava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će nuklearno oružje biti stacionirano u susjednoj Bjelorusiji naišla je na kritike njemačke vlade, piše Welt. Sinoć se u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu govorilo o tome da je riječ o “daljm pokušaju nuklearnog zastrašivanja”.

“Poređenje predsjednika Putina s nuklearnim oružjem NATO-a dovodi u zabludu. Ne može poslužiti kao opravdanje za korak koji je Rusija najavila. Osim toga, Bjelorusija je dala nekoliko međunarodnih izjava o tome da neće imati nuklearno oružje”, navodi ministarstvo.

10:46 Kijev: Kremlj je uzeo Bjelorusiju kao nuklearnog taoca

Kijev je rekao da Rusija drži Minsk kao "nuklearnog taoca" nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja saveznici Bjelorusiji, izvještava agencija France-Presse.

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju kao nuklearnog taoca", napisao je na Twitteru sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Oleksij Danilov, dodajući da je taj potez "korak prema unutrašnjoj destabilizaciji zemlje".

09:00 SAD: Nema naznaka da će Rusija koristiti nuklearno oružje raspoređeno u Bjelorusiji

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje nakon što je Moskva najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

"Vidjeli smo izvještaje o ruskoj objavi i nastavićemo pratiti ovu situaciju", stoji u pisanoj izjavi kancelarije za medije ministarstva odbrane.

"Nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava niti bilo kakve naznake da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj obrani NATO saveza."

07:55 Više od 300 sajber napada registrovano u Ukrajini u periodu januar-februar

Ukrajinski tim za kompjuterske hitne slučajeve (CERT-UA), organ Državne službe za posebne komunikacije, registrovao je više od 300 sajber napada u prva dva mjeseca 2023. godine.

07:46 Šef Vagnera tvrdi da je više od 5.000 ruskih zatvorenika oslobođeno nakon borbi u Ukrajini

Šef Vagnerove plaćeničke grupe koju podržava ruska država Jevgenij Prigožin izjavio je 25. marta da je za više od 5.000 ruskih zatvorenika koji su se borili u Ukrajini ponuđena amnestija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR