9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Haaretz: Grajf će ispraviti izvještaj o ratu i genocidu

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Haaretz: Grajf će ispraviti izvještaj o ratu i genocidu

Izvor: radio sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Izraelski istoričar Gideon Grajf optužen za poricanje genocida kaže da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima koji je, kako se navodi u tekstu izraelskog lista Haaretz, napisao u ime nacionalista bosanskih Srba. Kritičari ovo ocjenjuju kao pokušaj nadoknade štete nakon višemjesečne kontroverze oko izvještaja o genocidu u Srebrenici 1995. godine.

"Objaviću pojašnjenje izvještaja u narednim sedmicama", rekao je prof. Grajf za Haaretz, dodajući da će novim dokumentom odgovoriti kritičarima koji su ga označili kao revizionistu.

 Godine 2019. Vlada RS, pozvala je Gajfifa da predvodi komisiju koja je sastavila izvještaj o masovnom ubistvu 8.000 muškaraca i  od strane snaga bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine.

Njegovi nalazi, objavljeni prošlog ljeta, naišli su na široku kritiku od strane naučnika, pri čemu je većina kritika bila usmjerena na njegove tvrdnje da masakr nije predstavljao čin genocida i njegovu tvrdnju da „značajan broj posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica pripada ljudima koji su ubijeni van konteksta masovnih zločina.”

U prošlogodišnjem televizijskom intervjuu, Grajf je rekao da “broj ne prelazi 3.714 žrtava”, a tu tvrdnju sada naziva greškom. U izvještaju su citirane procjene da je broj umrlih 3.900.

“Nismo umanjili ni jednu žrtvu. Čak ni jedna žrtva”, rekao je istoričar ove sedmice. “To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti da objavimo istinu i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti.”

Međutim, kada su ga pitali o planiranim promjenama u vezi broja žrtava, Grajfi ih je umanjio, rekavši da se „ništa neće mijenjati jer nema greške u broju.

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine, naravno. A mi ćemo to učiniti još snažnije u našem pojašnjenju.”

Njegovi najnoviji komentari o broju poginulih izgledaju u suprotnosti s izvještajem, u kojem se tvrdi da su neki od mrtvih bili pogubljeni vojnici, a ne civili.

Greifova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime RS, čiji su lideri naišli na kritike zbog pokušaja da umanje težinu masakra u Srebrenici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR