14 °

max 23 ° / min 14 °

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

20° / 14°

Srijeda

15.05.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Berlin ipak neće odlikovati negatora genocida u Srebrenici

Svijet

Comments 0

Berlin ipak neće odlikovati negatora genocida u Srebrenici

Ministarstvo spoljnih poslova povuklo je predlog da se profesoru Grajfu dodijeli Orden za zasluge SR Njemačke

Autor: Antena M

  • Viber

Profesor Gideon Grajf, predsednik komisije koja je, uprkos presudama međunarodnih sudova, došla do zaključka da se ne može tvrditi da se u Srebrenici dogodio genocid neće biti odlikovan Ordenom za zasluge Savezne Republike Njemačke.

To je naveo predsjednik Njemačke Frank Valter-Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) u pismu koje je uputio predsjedniku Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabriku Esnafu Begiću, prenosi politicki.ba

„Savezno ministarstvo spoljnih poslova povuklo je predlog da se profesoru Grajfu dodeli Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke… Ta odluka ne umanjuje zasluge koje je profesor Grajf stekao u istraživanju Holokausta i njemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael“, navodi se u kratkom pismu njemačkog predsjednika Begiću, kao odgovor na njegovu oštru reakciju na najavu da će se Gajfu dodijeliti orden.

Profesor Gideon Grajf bio je predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, koju je formirala Vlada Republike Srpske. Ta komisija je došla do „zaključka“ da u Srebrenici „nije bilo ni pojedinačnog zločina genocida, ni genocida uopšte“.

Nakon niza oštrih reakcija na zaključke komisije, Njemačka je prvo otkazala ceremoniju uručenja odlikovanja Grajfu u svojoj ambasadi u Izraelu, a potom je odlučila da potpuno povuče predlog da mu se dodijeli orden.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR