11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Budući ambasador Rusije u Crnoj Gori na sastanku u Moskovskoj patrijaršiji

Društvo

Comments 1

Budući ambasador Rusije u Crnoj Gori na sastanku u Moskovskoj patrijaršiji

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović 

Mitropolit Ilarion Alfejev, predśednik odjeljenja za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve (RPC), sastao se 15. jula sa Vladislavom V. Maslenikovim, novoimenovanim izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori.

„Tokom sastanka, koji je održan u toploj i prijateljskoj atmosferi, stranke su razgovarale o značaju pravoslavlja u istoriji rusko-crnogorskih odnosa i nizu drugih pitanja od zajedničkoga interesa”, saopšteno je iz RPC. „Mitropolit Ilarion poželio je ruskome diplomati uspješan rad u Crnoj Gori i predao mu suvenir”.

***

Posljednjih dana primjetno je pojačano interesovanje RPC za prilike u Crnoj Gori. Sinod RPC je 9. jula saopštio da „izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije u eparhijama Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, pošto nekoliko godina jedinstvo pravoslavlja strada do raskolničke djelatnosti Crnogorske pravoslavne crkve” i da je „u Crnoj Gori došlo do alarmantnoga trenda povećanoga pritiska vlasti na kanonske sveštenike i vjernike”.

Sinod Ruske crkve se srpskom propagandom obrušio na Crnu Goru

Gostujući u emisiji „Церковь и мир” ruske TV „Россия 24”, Ilarion Alfejev je 13. jula kazao da „predśednik Milo Đukanović pokušava da ponovi anti-crkvenu politiku bivšega ukrajinskoga predśednika, Petra Porošenka, da stvori ‘autokefalnu Crkvu’”.

Ako se podrška obnovi autokefalne Crkve u Crnoj Gori od strane vlasti nastavi, onda, kazao je Alfejev, „crnogorski raskol može početi da raste upravo onako kako je ukrajinski jednom narastao".

Alfejev u ovoj svojoj izjavi SPC u Crnoj Gori naziva – Черногорская церковь (Crnogorska crkva)! Vrh jerarhije RPC, na inicijativu Amfilohija Radovića, bezuspješno je pokušavao da „sakrije” od javnosti istorijske dokumente da je RPC priznavala autokefaliju Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve.

Ilarion Alfejev sada govori o KANONSKOJ CRNOGORSKOJ CRKVI, tvrdi da je ona dio Patrijaršije u Beogradu

„Primjećujem da carigradski patrijarh Vartolomej, iz razloga svoga neuspjeha u Ukrajini, ne podržava sada crnogorskoga predśednika Đukanovića u njegovoj želji da ustroji autokefalnu Crkvu”, dodao je Alfejev. „Ako bi on [Vartolomej] takođe slijedio istu logiku koju je slijedio u ukrajnskim poslovima, on bi bio dužan podržati ‘crnogorske raskolnike’,

RUSKA CRKVA: Ako se Vartolomej drži istih principa kao u Ukrajini, dužan je da podrži „crnogorske raskolnike”

Ilarion Alfejev i drugi ruski crkveni zvaničnici RPC još nijesu javno „primjetili” da se u međuvremenu Amfilohije, 25. juna o.g. na Cetinju, susrio upravo sa „ukrajinskim raskolnikom” – arhiepiskopom Evstratijem Zorjom iz autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

Međutim, Rusi u odnosu na crkvene prilike u Crnoj Gori koriste sada esencijalno drukčije formulacije od onih u pismu vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja od 21. juna.

Rusima sumnjivo Vartolomejevo pismo, tvrde da Đukanović ima kontakte sa Carigradom

Vartolomej u pismu izričito pominje Amfilohija i njegovu eparhiju, kao jedinoga kanonskoga arhijereja tj. jedinu kanonsku eparhiju u Crnoj Gori, ali ne koristi službene nazive SPC i Mitropolija crnogorsko-primorska, već: Crkva Srbije i Mitropolija crnogorska, etc.

„PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

Amfilohije i eparhija Crnogorsko-primorska, dakle, nijesu istaknuti u saopštenju Sinoda RPC od 9. jula, niti u izjavi Alfejeva.

***

Povodom za Ruse najbitnijega pitanja – ukrajinskoga, Amfilohije i Mitropolija crnogorsko-primorska SPC su imali zapaljivu antifanarsku i prorusku retoriku u ranu jesen prošle godine.

Eksperti Mitropolije crnogorsko-primorske SPC registruju kanonske prekršaje Vaseljenske patrijaršije i zaključuju: „Pi!”

Međutim, naglo su se „utišali” nakon što je 22. novembra prošle godine Amfilohije „iznenada” pośetio svoga školskoga druga Vartolomeja na Fanaru.

Amfilohije juče bio kod Vartolomeja

Ruski patrijarh Kiril Gundjajev proljetos je kazao da su „Makedonija i Crna Gora sada nezavisne države, a to znači da aktuelnost kanonskih granica SPC, prema tomosu iz 1922, Fanar [Vaseljenska patrijaršija] može lako osporiti”.

Kiril: Carigrad može opozvati tomos SPC iz 1922. i intervenisati u Crnoj Gori

Amfilohije nije bio u delegaciji SPC, predvodio je patrijarh Irinej Gavrilović, koja je početkom o.g. bila u Moskvi na višednevnom ceremonijalu proslave jubileja patrijarha Kirila. Do prije izvjesnoga vremena, tako nešto jedva da je bilo zamislivo.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

Ruska crkva je instrument spoljnje politike Rusije. Novi ambasador je dobio instrukcije za djelovanje po pitanju Crnogorske crkve. Nema tu ništa iznenađujuće. Iznenađenje bi bilo da Maslenikov nije posjetio Odjeljenje inostranih poslova RC.