16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dobru knjigu čini dobar čitalac! Poklanjamo vam pet majstorskih djela

Kultura

Comments 14

Dobru knjigu čini dobar čitalac! Poklanjamo vam pet majstorskih djela

Autor: Antena M

  • Viber

U protekle dvije godine donijeli smo vam pet stotina književnih preporuka kroz našu redovnu rubriku. Pa i nešto malo više, budući da su neki podvalili i više od pet naslova.

Stotinu je, dakle, osoba iz javnog života Crne Gore i regiona podijelilo s čitaocima Antene M koje su im to najdraže knjige i zbog čega. Na taj smo način bolje upoznali ljude koji svojim radom zavrjeđuju pažnju javnosti, ali i obogatili onu beskonačnu listu knjiga koje valja pročitati.

Kroz rubriku smo doznali o mnogim talentovanim mladim autorima, potvrdili zašto su klasici klasici… I vjerujemo, bar nekoga natjerali da “nosi stari kaput, ali kupi novu knjigu”, kako to jednom reče O. Felps. Neke od preporuka s našeg portala našle su se i na koricama novih izdanja knjiga.

 PROČITAJTE JOŠ:

Od opasnih, preko duhovitih do kanonskih: Pisac Tomislav Marković preporučuje

Šta čita ministar prosvjete?

Direktorka „Grad teatra“ o svojim literarnim saputnicima

U čast ovog malog jubileja, Nova knjiga poklanja djela pet autora o kojima je često bilo riječi u našoj rubrici. Izdavačka kuća iz Podgorice objavila je impresivan broj naslova i omogućila građanima Crne Gore da upoznaju znamenite književnike, što kroz izdavaštvo, što kroz brojne kulturne manifestacije koje organizuju.

Posrijedi su djela velikana iz različitih biblioteka Nove knjige, no bez čitalačkog iskustva, nijedno djelo nije potpuno. Stoga vam na dalju interpretaciju poklanjamo:

Meša Selimović – Ostrvo

Danilo Kiš - Mansarda

Umberto Eko - Baudolino

Tomas Man – Smrt u Veneciji

Mihail Bulgakov – Majstor i Margarita

Napišite nam u komentarima(na našoj Fb stranici) čije biste preporuke željeli da pročitate u našoj rubrici, i  nagrađujemo pet najbržih sa po jednim naslovom.

Svako se djelo Danila Kiša bar jednom našlo na listi. Kako lijepo napomenu jedan naš gost, čitajte sve od Kiša, sve njegove faze. Čitajte, i “ne dajte se pasjim sinovima”.

Miljenik većine i dalje je prirodno Selimović, a Dragoljub Đuričić kazao nam je da je razlog vjerovatno to što Meša tako lako ulazi u srž ljudskog bića i opisuje njegove lomove.

 Osim pisaca iz našeg kulturnog miljea – Kovača, Kiša, Selimovića, više od deset puta spomenut je i roman “Majstor i Margarita”. “Svježina i snaga ovoga djela ne blijedi i ne umanjuje se vremenom”, zaključila  je direktorka podgoričke Gimnazije.

 Slično vrijedi i za Mana, eruditu besprekornog, klasičnog stila koji je kroz svoja djela dao duboku i veličanstvenu analizu svog vremena.

 Naposlijetku, među pet najčešće spominjanih je i Umberto Eko. Više puta su naši gosti pisali hvalospjeve njegovom “nekodučivom obrazovanju i smislu za humor”. 

 Za preporuke smo pitali mnoge pisce, reditelje, političare, umjetnike, sportiste… I za vrijednim slovom nastavljamo da tragamo i dalje. čitajte preporuke svakog četvrtka na portalu Antena M i pišite nam čije biste sugestije voljeli da vidite.

 PROČITAJTE JOŠ

Knjige kojima se vraća režiser Dino Mustafić

Ljosa, Pamuk, Montefjore: Šta čita Branislav Milačić?

 Knjige koje pomjeraju granice - preporuke Maje Bogojević

 

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Redakcija

@Slaven Šćepanović,javite se na redakcija@antenam.net. Dobili ste nagradu

Redakcija

@Jovana, javite se na redakcija@antenam.net. Dobili ste nagradu

Redakcija

@Maja Nikolić, javite se na redakcija@antenam.net. Dobili ste nagradu